- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Tržište nekretnina u Srbiji eksplodiralo – gde se najviše kupovalo, koliko košta najskuplji kvadrat

CC0 / Pixabay / Nekretnine
Nekretnine - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Republički geodetski zavod (RGZ) objavio je izveštaj o tržištu nepokretnosti u 2021. koji pokazuje da je promet nekretnina u Srbiji porastao za 28 odsto, rekla je Ivana Štrbac, načelnica odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti RGZ.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Vrednost tržišta nepokretnosti u Srbiji je čak 6,1 milijarda evra, što je za 47 odsto više u odnosu na 2020. godinu.
„Stanogradnja je u proseku na nivou republike poskupela u odnosu na prošlu godinu za 10 odsto, a novogradnja za devetodsto. Osim stanova generalno su poskupele sve nekretnine i to prati globalni nivo“, rekla je Ivana Štrbac za javni servis.
Ona kaže da globalna kriza izazvana pandemijom ne samo da se nije odrazila na tržište nekretnina, već je došlo i do ekspanzije.
„Kapital je po prirodi plašljiv i uvek ide tamo gde je ulaganje sigurno, a investiranje u nepokretnosti se uvek tretiralo kao sigurno“, rekla je Ivana Štrbac.
Kreditni način plaćanja je bio za jedan procenat veći u odnosu na prošlu godinu, kada govorimo o Republici Srbiji, a stanovi plaćani novcem iz kredita iznosili su 34 odsto ukupnog prometa, što je, takođe, za jedan procenat više u odnosu na prethodnu godinu.
Najviše se kupovalo u Beogradu, kupovala se i starogradnja i novogradnja na svim opštinama. Međutim, dosta se kupovalo i u drugim većim gradovima kao što je Niš, Novi Sad, Subotica, Kragujevac...
„Najskuplji stan u Srbiji 2021. godine plaćen je 1.870.000 evra, površine je 400 kvadratnih metara i kupljen je na opštini Novi Beograd. Međutim, najskuplja cena po kvadratnom metru plaćena je u opštini Savski Venac u „Beogradu na vodi“. Tu je kvatrat plaćen 10.068 evra“, rekla je načelnicom odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda.
Kupovala su se i garažna mesta, a čak 50 odsto svih garažnih mesta je kupljeno u Beogradu.
„Zavisno od lokacije, garažna mesta u Srbiju su plaćana od 200 evra u Smederevu, do čak 40.000 za garažno mesto u „Beogradu na vodi““, navela je Ivana Štrbac.
Kada je reč o kupovini kuća i apartmana, promet vikendica je ostao na približno istom nivou kao i 2020. godine. Cene vikendica kreću se od 1.000 do čak 400.000 evra koliko je plaćena vikendica na Kopaoniku. Tradicionalno su tražene vikendice u planinskim centrima kao što su Zlatibor i Kopaonik, ali i u banjama.
Promet građevinskog zemljišta je skočio za 40 odsto u odnosu na 2020. godinu a promet poljoprivrednog zemljišta za 12 odsto, rekla je Ivana Štrbac.
Nekretnine - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
EKONOMIJA
Pet pitanja koja treba da pitate agenta za nekretnine pre kupovine stana
Kuća na selu - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
EKONOMIJA
Vikendice u Srbiji će i ovoga proleća biti skupe, da li se isplati kupiti montažnu kuću
Novi Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
EKONOMIJA
Ko kupuje stanove u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala