- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sibirski naučnici spremni da zamene strane materijale u avijaciji

© Sputnik / Pivov / Uđi u bazu fotografijaAvion kompanije "Aeroflot"
Avion kompanije Aeroflot - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Sibirski naučnici razvili su tehnologiju koja je jeftinija i brža od stranih analognih tehnologija za proizvodnju silicijumsko-karbidnih vlakana, potrebnih za stvaranje kompozita za avijaciju i astronautiku, saopšteno je iz Novosibirskog državnog univerziteta (NGU).
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

“Naša tehnologija omogućava da se u kratkim rokovima i s manjim troškovima dobije kvalitetno silicijumsko-karbiddno vlakno za astronautiku i avijaciju, piše u saopštenju šefa projekta, saradnika odeljenja za primenjenu fiziku na Fakultetu za fiziku Evgenija Galašova.
Kako je pojašnjeno iz ove visokoškolske ustanove, trenutnu veliku nomenklaturu armiranih vlakana za kompozite razvijaju i proizvode brojne kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Ipak, njihove metode zahtevaju velike vremenske i novčane izdatke: vrednost krajnjih proizvoda premašuje nekoliko hiljada dolara po funti. Pored toga, zabranjen je uvoz stranih vlakana u Rusiju, što otežava proizvodnju kompozita na njihovoj osnovi.
Novosibirski naučnici ponudili su jednostavniju i ekonomičniju tehnologiju dobijanja vlakana od silicijum karbida. Novi pristup zasnovan je na hemijskoj reakciji formiranja silicijum-karbida na površini kontinualnog ugljeničnog filamenta uronjenog u rastvor rastopljenog silicijuma. Pokretanje industrijske proizvodnje može rešiti problem supstitucije uvoza vlakana u Rusiji.

“Do danas je projektni tim proizveo eksperimentalni reaktor i dobijeni su uzorci silicijum-karbidnih vlakana. U toku je rad na stvaranju industrijskog vakuum reaktora za proizvodnju vlakana od silicijum-karbidnih vlakana sa kontinuiranim jezgrom. U cilju puštanja u rad sistema 2023. godine, potrebno je sufinansiranje u visini od 10 miliona rubalja (oko 82.000 evra), nakon čega će biti moguće početi komercijalne isporuke domaćih silicijumsko-karbidnih vlakana“, piše u saopštenju.

Vlaknasti kompozicioni materijali na bazi legura titanijuma otpornih na toplotu i keramičkih matrica ojačanih vlaknima od silicijum-karbida koriste se u naprednom vazduhoplovnom inženjerstvu nove generacije. Ovi građevinski materijali kombinuju karakteristike niske gustine i visoke čvrstoće na povišenim radnim temperaturama.
Površina Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
RUSIJA
Ruski fizičari otkrili zašto se na Mesecu skuplja prašina
Pentagonu bi uskoro moglo da bude zabranjeno korišćenje ruskih ili kineskih satelita za vremensku prognozu - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Vuhan planira da postane kineska „dolina satelita“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala