- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo odbrane: Ruske snage uništile raketne sisteme sakrivene u kijevskom tržnom centru

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaUništena ukrajinska vojna tehnika
Uništena ukrajinska vojna tehnika - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska upotrebila visokoprecizno oružje kako bi uništila bateriju ukrajinskih višecevnih raketnih lansera koja se nalazila na tržnom centru u predgrađu Kijeva. Kako se precizira, tržni centar na kome se nalazila ukrajinska tehnika nije radio.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Ruska vojska „izuzetno efikasno“ koristi krstareće rakete tokom specijalne operacije u Ukrajini, visokoprecizni napadi izvode se po vojnoj infrastrukturi i ni u kom slučaju po civilnim ciljevima – njih gađaju nacionalisti i ukrajinske oružane snage, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.
Konašenkov je dodao da ukrajinski nacionalisti nastavljaju da koriste stambena naselja i društvene objekte kao „živi štit“ kako bi rasporedili svoje artiljerijske sisteme, a sada se ova taktika koristi u Kijevu.
On je objasnio da su se u okrugu Vinogradar na periferiji Kijeva ukrajinski nacionalisti nekoliko dana pokrivali stambenim zgradama i gađali rusku vojsku iz višecevnih raketnih sistema, dok je područje obližnjeg tržnog centra korišćeno kao baza za skladištenje raketa i punjenje višecevnih raketnih sistema.
Ruski obaveštajci su preko više kanala potvrdili koordinate položaja ukrajinskih raketnih sistema, a otkrivena je i lokacija skladišta sa raketnom municijom. Na snimcima se jasno vidi kako u tržni centar na periferiji Kijeva radi ulazi ukrajinski višecevni raketni bacač kako bi ga iskoristio kao zaklon nakon još jedne salve i da bi se ponovo napunio raketama.
Konašenkov je skrenuo pažnju zapadnim medijima da je ruska strana na taj način pružila apsolutne dokaze o zločinačkoj upotrebi civilnih objekata u stambenim naseljima Kijeva i u drugim gradovima Ukrajine od strane kijevskog nacionalističkog režima kao vatrenih položaja za artiljerijske i raketne sisteme.

Upotreba „Kinžala“

Konašenkov je istakao da je hipersonična raketa „Kinžal“ pogodila arsenal u Ukrajini sa dometa većeg od hiljadu kilometara.
„Vreme leta hipersonične rakete bilo je manje od 10 minuta“, precizirao je Konašenkov.
On je dodao da je „zbog hipersonične brzine i ultra-visoke kinetičke energije bojeva glava rakete ‘Kinžal’ uništila zaštićeni podzemni arsenal koji se nalazi u planinskoj oblasti, izgrađen još u sovjetsko vreme za skladištenje specijalne municije i raketa“.
Konašenko je naveo da će Oružane snage Rusije nastaviti da izvode napade hipersoničnim raketama „Kinžal“ po vojnim objektima Ukrajine, s obzirom da je upotreba ovih raketa potvrdila njihovu efikasnost u uništavanju visoko zaštićenih specijalnih neprijateljskih ciljeva.
On je naglasio da se sistem „Kinžal“ koristi sa konvencionalnom bojevom glavom, „iako su stručnjacima dobro poznate mogućnosti ovog oružja, ne samo što se tiče dometa, već i vrste punjenja“.
Konašenkov je saopštio da je ruska hipersonična raketa „Kinžal“ u Ivano-Frankovskoj oblasti uništila je skladište borbenih jedinica ukrajinskih taktičkih raketnih sistema „Točka U“.
„Rusko ministarstvo odbrane analiziralo je rezultate uništavanja ukrajinske vojne infrastrukture avionskim raketnim sistemima ‘Kinžal’ sa hipersoničnim aerobalističkim raketama. Uništena su podzemna zaštićena skladišta za ukrajinsko avijaciono oružje i bojeve glave za raketne sisteme ‘Točka U’ koja se nalaze u selu Deljatin u Ivano-Frankovskoj oblasti, kao i velika skladišta goriva u naselju Konstantinovka u Nikolajevskoj oblasti“, precizirao je on.

Laž ukrajinskih vlasti o gubicima ruske vojske

Izjave savetnika ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka o „stvarnim gubicima“ ruske vojske tokom specijalne operacije, portparol Ministarstva nazvao je „propagandnom laži“.
„Ne preporučujem da ikoga obmanjujete o stvarnim mogućnostima i profesionalizmu Oružanih snaga Rusije. Svi navodno ‘pravi podaci’ koje objavljuje gospodin Podoljak o gubicima vojne tehnike i ljudstva ruskih oružanih snaga, uključujući starije i više oficire, predstavljaju propagandne laži“, naglasio je Konašenkov.
Konašenkov je naglasio da Oružane snage Rusije, osim juče lansiranih hipersoničnih vazdušnih raketa „Kinžal“, koriste i druga najnovija oružja.
„Svi ovi sistemi naoružanja, kao i drugo oružje, ako gospodin Podoljak ne zna, nazivaju se savremena ruska vojska i mornarica.

Ukrajinske vlasti terorišu sopstvene građane

Prema njegovim rečima, građane koji pokušavaju da napuste Ukrajinu teroriše sopstveni režim, muško stanovništvo na granici nasilno se mobiliše u „rezerviste“.
„Deci i ženama je i dalje dozvoljeno da prođu. Iako ne svima. Što se tiče muškog dela stanovništva Ukrajine, njih tamo, na granici, nasilno odvode u vojsku kao tzv. ‘rezerviste’“, rekao je on.
Kako je objasnio, SBU i neonacističke formacije prave pometnju na granici i terorišu sopstvene građane. Muško stanovništvo se pri tome koristi kao „topovsko meso“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Posledice sukoba u Luganskoj Narodnoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
RUSIJA
UŽIVO Ukrajinska vojska gađa DNR i LNR, laži zapadnih medija o „logorima“ u Marijupolju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala