- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Posledice sukoba u Luganskoj Narodnoj Republici - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinska vojska gađa DNR i LNR, laži zapadnih medija o „logorima“ u Marijupolju

Pratite nas
Nastavlja se ruska specijalna operacija u Ukrajini. Ministarstvo odbrane Rusije dalo je ponudu nacionalističkom bataljonu „Azov“ koji kontroliše deo Marijupolja da napusti grad bez oružja, što je bilo odbijeno. Borbe se nastavljaju kod Harkova i u Donbasu. Nastavljaju se pregovori delegacija Rusije i Ukrajine o mirnom rešavanju krize.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
06:49 22.03.2022
Ukrajinska vojska jutros je ispalila osam granata kalibra 122 milimetra po Petrovskom rejonu Donjecka, saopštio je predstavnik DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.
06:34 22.03.2022
Ulične borbe između ukrajinskih snaga i armije LNR u mestu Rubežnoje Severnodonjeckog rejona nastavljene su, rekli su meštani.
„Snage LNR kontrolišu oko polovine grada, dok drugu polovinu drži ukrajinska vojska. Razmena vatre trajala je i tokom ponedeljka, i celu noć između ponedeljka i utorka“, rekao je meštanin tog grada.
On dodaje da se nastavljaju i artiljerijski dueli, a o jakoj razmeni vatre svedočili su i meštani Lisičanska i Severnodonjecka.
Mirni građani Rubežnoja provode noći u podrumima, kriju se od pucnjave i pokušavaju da izađu iz grada. U prethodnim danima iz tog grada je otišlo oko 1.500 ljudi.
06:28 22.03.2022
Nemački neonacisti idu u Ukrajinu da se bore na strani Kijeva
Nemačke bezbednosne službe upozoravaju da je više nemačkih neonacista krenulo na put u Ukrajinu da se priključe borbi ukrajinskih vlasti.
Prema pisanju nemačkih medija, radi se o desetinama ljudi iz desničarsko-radikalnog okruženja, koji su već na borbenim linijama ili imaju nameru da tamo otputuju.
Dvanaest neonacista iz Nemačke već se vratilo iz Ukrajine, tvrdi „Cajt“.
Jedan neimenovani portparol Ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu ističe da je jedan manji broj desničarskih ekstremista uključeno u borbe, a da ostatak želi da sa lica mesta izveštava, odnosno navodno da pruža pomoć.
„Bezbednosne snage imaju veliki interes da spreče izlazak iz zemlje ekstremista“, podvukao je portparol Ministarstva, dodajući da je par osoba, koje su službe pratile, sprečeno u odlasku u Ukrajinu, prenosi Tanjug.
06:19 22.03.2022
Ukrajinska vojska gađala je jutros tri puta iz tenka mesto Golmovsko u DNR, rekao je predstavnik Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre
05:29 22.03.2022
Ukrajinska vojska u tri navrata gađala je teritoriju LNR u utorak ujutro, saopštili su predstavnici LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.
„Zabeležena su tri otvaranja vatre od strane ukrajinskih oružanih formacija po tri naseljena punkta LNR“, navode predstavnici te Republike.
Oštećeno je pet kuća, prodavnica i komunalno preduzeće.
04:38 22.03.2022
Ukrajina će nastaviti tranzit ruskog gasa sve dok je to moguće
Ukrajina će nastaviti tranzit ruskog gasa sve dok je to tehnički moguće, rekao je šef ukrajinskog Naftogasa Jurij Vitrenko.
„Pitanje tranzita kroz Ukrajinu u Evropu veoma je složeno. Ono se razmatra na najvišem političkom nivou, i ne samo u Ukrajini. Za sada je rešenje da nastavimo sa tranzitom ruskog gasa sve dok je to moguće. Kao šef kompanije, dužan sam da obezbedim nesmetan tranzit sve dok imamo tehničke mogućosti za njega“, rekao je Vitrenko za Blubmerg TV
04:30 22.03.2022
Ruski senatori će raditi u zajedničkoj komisiji sa Državnom dumom na parlamentarnoj istrazi u vezi sa razmeštanjem američkih bioloških laboratorija u Ukrajini, rekao je Grigorij Karasin, šef međunarodnog komiteta Saveta Ruske Federacije.
04:18 22.03.2022
Ruski vojnici medicinski su zbrinuli meštane naselja Lipci koje su ranili ukrajinski vojnici. Takođe, lekarska pomoć se pruža i drugim meštanima kojima je potrebno, a dostavljeni su i lekovi. Ruska vojska pruža pomoć i psihoneurološkom stacionaru u okolini tog mesta, u kom se nalazi 188 ljudi, a ima velikih problema sa snabdevanjem vodom.
03:42 22.03.2022
Ruski vojnici dostavili humanitarnu pomoć u Melitopolj
Ruski vojnici dostavili su još jednu partiju humanitarne pomoći, više od 20 tona, u Melitopolj u Zaporoškoj oblasti ukrajine, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Pomoć je dostavljena preko pograničnog punkta na Krimu.
03:06 22.03.2022
Predsednik SAD Džozef Bajden i evropski lideri razgovarali su o situaciji u Ukrajini.
Bajden je telefonom razgovarao sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije.
Razgovor je obavljen uoči Bajdenovog puta u Evropu kasnije ove nedelje, gde će se sastati sa saveznicima iz NATO, liderima G7 i liderima Evropske unije.
02:53 22.03.2022
Lažni navodi o „logorima“ u Marijupolju
Ambasada Rusije u SAD saopštila je kako su navodi u pojedinim zapadnim medijima da u Marijupolju navodno postoje „filtracioni logori“, neprofesionalizam i laž koji prelaze sve granice.
Ranije su pojedini zapadni mediji, kao što su Vašington post, Gardijan i Forčun objavili kako navodno u Marijupolju „odvode ljude prema spiskovima“, kako bi bili zatvoreni u radne logore, pa čak i likvidirani.
Šef DNR Denis Pušilin demantovao je takve navode.
Iz Ambasade Rusije u Vašingtonu naveli su kako su takvi navodi zapadnih medija „infromacioni rat“.
02:45 22.03.2022
„Što pre Zelenski podigne belu zastavu, manje su šanse da se Ukrajina raspadne
Što duže Volodimir Zelenski odbija mirno rešenje situacije u Ukrajini, to je veći rizik da ta država neće biti očuvana u pređašnjim granicama, rekao je bivši poslanik ukrajinske Vrhovne rade Aleksej Žuravko.
„Što pre Zelenski podigne belu zastavu, to će biti bolje za celu Ukrajinu i njen integritet, time će biti veće šanse da ona bude očuvana u pređašnjim granicama i da se ne dozvoli raspad države. Sada Zelenski, produžavajući da ispunjava naredbe Anglosaksoanaca i Amerikanaca, gura Ukrajinu do gubitka nekih teritorija“, rekao je Žuravko.
Bivši poslanik navodi kako Zelenski koristi ukrajinski narod kao „topovsko meso“.
02:16 22.03.2022
„Vol strit džurnal“: SAD šalju Ukrajini sovjetske PVO sisteme
Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini PVO oružje koje potiče još iz vremena Sovjetskog Saveza, a nabavljeno je kako bi SAD stekle uvid u vojnu tehnologiju SSSR, tvrdi „Vol strit džurnal“.
Prema navodima tog lista, radi se o oružju koje je staro decenijama, a među sistemima je i samohodni raketni lanser „Osa“. Međutim, SAD neće dostaviti Ukrajini sistem S-300, kojim su navodno nabavile 1994. godine.
01:58 22.03.2022
Avioni vojno-transportne avijacije Istočnog vojnog okruga u Rusiji dostavili su oko 100 tona humanitarne pomoći žiteljima DNR i LNR.
Ukupno je prikupljeno oko 140 tona pomoći u regionima Dalekog istoka Rusije, od kojih je 100 već dostavljeno.
01:17 22.03.2022
Građani Krima, LNR i DNR očekuju priznanje od Kijeva
Građani Krima i Luganske i Donjecke Narodne Republike očekuju da Kijev prizna njihov status posle završetka specijalne vojne operacije Rusije na teritoriji Ukrajine, rekao je Kiril Stepanov, zamenik opunomoćenika predsednika Rusije u Južnom federalnom okrugu
Stepanov je dodao da „opšti tok događaja u susednoj državi omogućava da se sa velikom verovatnoćom pretpostavi kako će se sve tako završiti“.
00:31 22.03.2022
Sednica Generalne skupštine UN o Ukrajini
SAD, Francuska, Ukrajina, Estonija, Gruzija, Kanada, Nemačka i nekoliko drugih zemalja zatražile su nastavak hitne specijalne sednice Generalne skupštine UN na temu Ukrajine, navodi se u pismu Abdula Šahida, predsedavajućeg Generalne skupštine.
Šahid navodi da će se zasedanje održati 23. marta u 15 sati po srednjeevropskom vremenu.
23:52 21.03.2022
Bajden: SAD nemaju biološko i hemijsko oružje u Evropi, nema ga ni Ukrajina
Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da ta država nema biološko i hemijsko oružje u Evropi.
„To je neistina, garantujem“, rekao je Bajden na sastanku sa predstavnicima biznisa. On je dodao da ni Ukrajina nema biološko niti hemijsko oružje.
Bajden je izjavio kako ruske vlasti optužuju SAD i Ukrajinu u vezi sa biološkim i hemijskim oružjem jer je to „javni znak da Rusija razmatra da ga upotrebi“.
Ministarstvo odbrane Rusije ranije je objavilo da su SAD sa više od 200 miliona dolara finansirale radi biolaboratorija u Ukrajini, koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu.
23:47 21.03.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
RUSIJA
Zelenski: Spreman sam da pričam sa Putinom o Krimu i Donbasu, pitanje kompromisa neka reši referendum
23:24 21.03.2022
Rusija štiti sve od nuklearnog rata
Ne možete lišiti ljude prava na slobodu govora, ali učesnici antiratnih akcija moraju da shvate šta se dešava, da Rusija sprovodi specijalnu operaciju u Ukrajini da zaštiti sve od nuklearnog rata, rekla je Tatjana Moskalkova, ruski ombudsman.
22:20 21.03.2022
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala