- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Amerika se uplašila „značajnih gubitaka“ zbog Bajdenove greške

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaAmerički dolari
Američki dolari  - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Pregovori Saudijske Arabije i Kine na temu prodaje nafte za juane umesto za dolare su jedan od „potencijalno značajnih gubitaka“ koji bi SAD mogle da pretrpe zbog omalovažavajućeg stava administracije Džozefa Bajdena prema svom strateški važnom savezniku, navodi se u članku lista „Volstrit džurnal“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kako napominje izdanje, tokom 1974. godine se Saudijska Arabija obavezala da trguje naftom samo u dolarima u zamenu za vašingtonske garancije bezbednosti. Međutim, trenutna američka administracija je podrivala te sporazume na svakom koraku i, sudeći po svemu, Saudijcima je to dosadilo.
„Jedan od prvih spoljnopolitičkih koraka administracije je bila odluka da se zaustavi podrška rata Saudijske Arabije protiv Husita u Jemenu, kojima pomaže Iran. SAD su, takođe, sa Husita skinule i status terorista. Zatim je Bela kuća odložila planiranu prodaju oružja Rijadu što je postao pravi šamar u bezbednosti i situacija je uspela da se sredi tek krajem prošle godine“, navodi „Volstrit džurnal“.
Pored toga, Rijad je „užasnut“ pratio kako američki predsednik Bajden usaglašava nov sporazum o iranskom nuklearnom programu, koji će Teheranu obezbediti resurse, smatraju novinari.
Pored toga SAD su potrebni svi saveznici koje oni mogu da sačuvaju u ovom komplikovanom regionu, podvlači izdanje.
„Veoma moralni nacionalisti u Bajdenovoj administraciji pogrešno smatraju da takve države kao što je Amerika, mogu sebi da priušte luksuz interakcije sa isključivo moralno besprekornim saveznicima“, navodi se u članku.
Rijad sada ponovo razmatra svoje pozicije, jer su shvatili da ne vredi da se nadaju na Vašington.
„Oni su videli neprijateljski odnos administracije Bajdena i užasno povlačenje vojske iz Avganistana. Prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed ibin Salman je odbio zahtev Bajdena da poveća proizvodnju nafte i, ako je verovati saopštenjima, on je čak odbio i telefonski poziv američkog predsednika“, piše „Volstrit džurnal“.
Pritom je Peking, kako navodi list, zadovoljan da ima mogućnost da popuniti prazninu koja je nastala i u slučaju da pregovori uspeju izvući će veliku korist. Po mišljenju novinara, greške u odnosima prema Saudijskoj Arabiji podvlače nedostatak Bajdenove verzije „virtuoznog liberalnog internacionalizma“.

„U epohi takmičenja velikih država, SAD ne mogu sebi da dozvole da odguruju saveznike koji mogu da pomognu u uzdržavanju autoritarnih agresora koji se trude sa nanesu štetu američkim interesima i vrednostima. Sjedinjene Američke Države plaćaju visoku cenu u Ukrajini zbog toga što su izgubili Saudijsku Arabiju“, zaključio je američki list.

Ranije je saopšteno, da Rusija i Indija izučavaju mogućnosti prelaska na trgovinu u rubljama i rupijama uz privlačenje kineskog juana kao bazne valute.
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
RUSIJA
Nafta i gas temelji buduće saradnje Rusije i Kine: Potpisana dva izuzetna ugovora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala