- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nafta i gas temelji buduće saradnje Rusije i Kine: Potpisana dva izuzetna ugovora

© Flickr / Mark TurnerZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Ruska kompanija „Rosnjeft“ i kineska Nacionalna naftna korporacija (CNPC) potpisale su sporazum o isporukama 100 miliona tona nafte tokom deset godina za preradu u kineskoj naftnoj rafineriji.

„Sporazum broj tri o izmenama Ugovora o trgovini sirovom naftom u cilju obezbeđivanja rafinerija u zapadnom delu Kine od 21. juna 2013. godine između Rosnjefta i kineske Nacionalne naftne korporacije“, navodi se u dokumentu koji je potpisan tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Kini.

Pojašnjeno je da je reč o isporukama 100 miliona tona nafte Kini preko Kazahstana tokom deset godina.
Pored toga, potpisan je sporazum o saradnji u oblasti razvoja sa niskim udelom ugljenika, u skladu sa kojim će se raditi na smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i na razvoju tehnologija za skladištenje CO2.
Ruska kompanija „Gasprom“ i kineska korporacija CNPC su potpisale i dugoročan ugovor za isporuku 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, tako da će isporuke gasa dostići 48 milijardi kubnih metara godišnje.

Rusija: Kini će se gas isporučivati preko Mongolije

Rusija i Kina su podvukle aktuelnost i važnost projekta gasovoda „Savez Istoka“ po kome bi trebalo da se ruski gas isporučuje Kini preko Moldavije, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Gasprom“ sa Kinom razmatra i isporuku gasa po projektu „Snaga Sibira 2“ čiji će nastavak biti gasovod „Savez Istoka“ u Mongoliji. Direktor „Gasproma“ Aleksej Miler je izjavio da će ovaj gasovod omogućiti isporuku na rastuće kinesko tržište gasa oko 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Potpisan je i niz drugih sporazuma kojima se jača saradnja Rusije i Kine u mnogim oblastima. Ranije je bilo najavljeno da je za posetu ruskog predsednika Kini pripremljeno nešto više od 15 sporazuma.
Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
RUSIJA
Kina i Rusija rame uz rame: Zajednička izjava o svim ključnim međunarodnim pitanjima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala