- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina i Rusija rame uz rame: Zajednička izjava o svim ključnim međunarodnim pitanjima

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping
Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, potpisali su u Pekingu Zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima koji su na pragu nove epohe i globalnom održivom razvoju.
U dokumentu se, između ostalog, ističe da su dve zemlje su protiv daljeg širenja NATO i pozivaju Alijansu da prekine sa pristupom iz vremena Hladnog rata.
Istovremeno, dve zemlje pozivaju SAD da odustane od raspoređivanja raketa srednjeg i malog dometa u Evropi i insistiraju na tome da Amerika smanji zalihe svog hemijskog naoružanja.
Izražava se i zabrinutost zbog toga što Amerika nastavlja da realizuje plan razvoja globalne protivraketne odbrane i da u različitim delovima sveta razmešta njene delove.
Navodi da su Rusija i Kina ozbiljno zabrinute stvaranjem saveza SAD. Velike Britanije i Australije – AUKUS.
Ističe se i da nuklearne sile treba da odustanu od mentaliteta Hladnog rata i da smanje ulogu te vrste naoružanja u politici.
Moskva i Peking su protiv pokušaja da isprovocira raskol i konfrontacije u svetu, ističe se u dokumentu.
"Narodi Rusije i Kine uvereni su u ispravnost izabranog puta i sa poštovanjem se odnose prema demokratskom uređenju i tradicijama drugih država", poručuju Peking i Moskva.
Rusija i Kina protive se zloupotrebi demokratskih vrednosti i mešanju u unutrašnje stvari drugih država pod izgovorom zaštite demokratije, kao i protiv politike sile i jednostranih sankcija.
Rusija smatra Tajvan neodvojivim delom Kine i protiv je nezavisnosti ostrva u ma kom obliku, stoji u dokumentu koji je objavljen na sajtu Kremlja.
Takođe se navodi da su dve zemlje protiv politizacije problema porekla virusa korona i dodaje da je to pitanje za nauku. One pozivaju SAD da daju informacije o vojno-biološkoj delatnosti i da postupaju otvoreno i transparentno.
Dve zemlje nameravaju da rade na jačanju uloge ASEAN kao ključnog elementa regionalne arhitekture.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala