Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kakvo nas vreme očekuje do kraja marta

© Sputnik / Lola ĐorđevićProlećno sunce izmamilo Beograđane
Prolećno sunce izmamilo Beograđane - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Do kraja marta očekuju nas hladne noći i mrazevi, a od utorka do vikenda biće pretežno sunčano i toplije, najavio je na svom profilu na Fejsbuku meterolog Marko Čubrilo.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Do utorka ka nama ća se istoka Evrope strujati relativno hladan ali suv vazduh. Preovlađivaće suvo uz promenljivu oblačnost i sunčane intervale. Noći će biti hladne, posebno ukoliko bude vedro i do utorka se očekuju mrazevi koji bi u nizijama iznosili od -5 do -1 stepen Celzijusa, a na planinama ponegde i oko -12 stepeni Celzijusa. Tokom dana prohladno uz maksimume od 6 do 12, a na jugu oko 17 stepeni Celzijusa”, napisao je Čubrilo i dodao:
„Od utorka pa do narednog vikenda pretežno sunčano i toplije jer će se jezgro anticiklona situirati nad naš deo Evrope. Jutra i dalje prohladna, ali se mrazevi uglavnom očekuju na mestima preko 800 metara nadmorske visine, dok će dnevni maksimum prvo biti od 9 do 16, a zatim od 11 do 21 stepen Celzijusa, što su već prave prolećne temperature. Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze oko 26. marta daju mogućnost prolaznog naoblačenje verovatno bez padavina, ali uz umereno zahlađenje, te bi u tom slučaju za naredni vikend maksimumi bili od 7 do 13 stepeni Celzijusa.“
Prema njegovim rečima konkretnija promena vremena je moguća pred sam kraj ovog ili početkom sledećeg meseca, ali je zasad nemoguće precizirati njen tip i snagu.
„Proračun jutarnjeg GFS-a bi doneo obilniju kišu koja je potrebna velikom delu regiona, ali takvi proračuni su za sada u manjini i lako se može desiti da to bude neko prolazno frontalno pogoršanje bez sekundarne ciklogeneze u našoj blizini. Ovih dana će doći do okretanja zapadnih na istočne vetrove, ali u višim slojevima atmosfere, to je normalan proces i dešava se svake godine u vreme kada nad polarnim regionom polako prestaje polarna noć i temperatura počinje da raste“, napisao je meteorolog:
„Ono što je sigurno ovaj mart će biti jedan od najsušnijih, a ponegde možda i najsušniji u poslednjih 10-15 godina“, napisao je on.
„Do pred sam kraj meseca suvo i prijatno, dok je oko 30. marta moguća promena vremena, ali je za sada njena snaga, a posebno količina kiše vrlo upitna. Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze oko 27.3. daje mogućnost umerenog zahlađenja ali bez padavina. Za sada april ne daje signal za neke obilnije padavine, barem ne u prvih desetak dana“, poručio je Čubrilo.
Vremenska prognoza - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
DRUŠTVO
Vreme danas: Ujutru mraz, tokom dana pretežno sunčano
Solarna oluja - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Stiže još jedna solarna oluja: Polarna svetlost spušta se mnogo južnije, preti komunikacioni haos
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala