- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnogorsko ministarstvo: Glasanje državljanima Srbije u Crnoj Gori nije zabranjeno

© Sputnik / Lola Đorđevićglasanje
glasanje - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Crnogorski ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović demantovao je navode da je ministarstvo na čijem je čelu zabranilo državljanima Srbije da glasaju u Crnoj Gori za izbore u Srbiji 3. aprila.
Radulović pojašnjava da niko nije zabranio održavanje izbora, već su samo potvrđena mesta koja su za to i predviđena, ističući da je Ministarstvo spoljnih poslova (MVP) odgovorilo pozitivno na zahtev Srbije.
„Povodom saopštenja Demokratskog fronta, kojim se, na neki način posredno optužuje MVP i ja lično kako želimo da se mešamo u izborni proces u Srbiji - prosto rečeno, tvrdnja ne može biti dalja od istine. Želim da pojasnim da se shodno međunarodnom pravu i konvencijama, organizovanje glasanja obavlja u prostorijama ambasada i konzulata. I ovog puta, na zahtev ambasade Republike Srbije, MVP je pozitivno odgovorilo. Ipak, u noti kojom su se obratili našem resoru, nije obrazloženo zbog čega je mimo ustaljene diplomatske prakse potrebno organizovati glasanje i na dodatnim mestima“, kazao je Radulović.
Kako je rekao, objašnjenja radi, obezbeđivanje dodatnih lokacija za glasanje pored ambasada i konzulata, koristi se isključivo kada postoji ili veliki broj glasača, ili je reč o teritorijalno mnogo većim državama.
„Ovakva odluka nije usmerena ni protiv koga, jer na isti način, u svojim ambasadama i konzulatima, glasaju državljani ostalih država - Hrvatske, SAD, Ukrajine, Rusije i mnogih drugih kojima nacionalni zakon dozvoljava glasanje u inostranstvu. Nema govora o „anti“ bilo kakvim stavovima, već isključivo o poštovanju međunarodnih normi i prakse. Uostalom, zar je Crna Gora tako velika da se, ukoliko se želi iskoristiti pravo glasa, ne može jako brzo doći do ambasade Srbije u Podgorici ili Generalnog konzulata u Herceg Novom? Populizam i politikanstvo su upravo ono što ne treba Crnoj Gori, već smirenost, pribranost i pomirenje“, kazao je Radulović.
© Foto : Youtube/Ministarstvo vanjskih poslova Crne GoreĐorđe Radulović, ministar spoljnih poslova Crne Gore
Đorđe Radulović, ministar spoljnih poslova Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Đorđe Radulović, ministar spoljnih poslova Crne Gore
Kako tvrdi, iza svakog „zašto“ ne stoji antagonizam prema nekom, već logično, razumljivo i lako objašnjivo „zato“.
„Niko nije zabranio održavanje izbora, već su samo potvrđena mesta koja su za to i predviđena. Na toj liniji, ukoliko postoje opravdani i praktični razlozi za otvaranje dodatnih mesta za glasanje, koje bi diplomatski predstavnici Srbije u našoj zemlji predstavili Ministarstvu, što nije učinjeno u prvobitnom obraćanju, svakako bismo ovaj zahtev dodatno razmotrili. Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, žalim što se u trenutku u kome na istoku našeg kontinenta dešavaju ratna zbivanja, uopšte i razmišlja o „dalekosežnim posledicama“ u regionu. Crna Gora, kao njegova najmanja država, ima poseban senzibilitet za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana“, izjavio je Radulović.
Navodi da je, kada je reč o saopštenju kabineta premijera Zdravka Krivokapića, čak i posle 17 meseci i u ovom slučaju još jednom pokazano nepoznavanje procedura budući da se za ovakve tehničke odluke ne zakazuju sednice Vlade.
„S druge strane, sednicu Vlade svakako bi trebalo konačno zakazati zbog odluka od kojih zavisi evropska budućnost naše zemlje, bez obzira na mogući strah pojedinih članova Vlade da bi odluka o uvođenju restriktivnih mera negativno uticala na njihov rezultat na izborima u Beranama“, kazao je Radulović.
Iz kabineta premijera Krivokapića ranije večeras je saopšteno da su odluku da se odbije zahtev Ambasade Srbije za otvaranje biračkih mesta u Beranama, Sutomoru i Budvi, u susret predstojećim izborima zakazanim za 3. april u Srbiji, Ministarstvo i resorni ministar Đorđe Radulović doneli, a da informaciju i odluku nisu podelili sa premijerom i većinom ostalih ministara u Vladi Crne Gore.
Prethodno je Demokratski front danas pozvao odlazeću Vladu Zdravka Krivokapića ne da preispita, već da, kako navode, promeni sramnu odluku o zabrani otvaranja biračkih mesta u Budvi, Beranama i Sutomoru da bi svi državljani Srbije u Crnoj Gori mogli da iskoriste svoje pravo glasa.
„U suprotnom, ovo će biti samo još jedna u nizu sramota Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, koji su se proslavili svojim antisrpskim odlukama u tolikoj meri da bi im pozavideli i Milo Đukanović i Duško Marković čak iz „najboljeg“ perioda njihovog antisrpstva“, poručili su iz DF-a, preneo je Tanjug.
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
REGION
Skandal u Crnoj Gori: Srbiji zabranjeno da otvori nova biračka mesta
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
REGION
Krivokapićev kabinet o zabrani otvaranja biračkih mjesta Srbije: Mi nijesmo odlučivali
REGION
Mandić: Krivokapić, Spajić i Milatović da promjene sramnu odluku Radulovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala