- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika se uplašila veza Ilona Maska sa Kinom

© REUTERS / POOL NewIlon Mask
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Finansijske veze američkog preduzetnika Ilona Maksa sa Kinom izazivaju zabrinutost zvaničnika u Vašingtonu, uključujući i neke zakonodavce, objavio je list „Vol Strit Žurnal“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Zabrinutost se odnosi na to da Kina može da pristupi tajnim informacijama u posedu Maskove kompanije ‘Spejs Eksplorejšn Tehnolodžis Korp’, uključujući i inostrane dostavljače ‘Spejs Iks’, a koje se mogu odnositi na Peking“, piše list.

Prema pisanju izdanja, neke zakonodavce takođe brine i „odsustvo jasnih granica“ između „Spejs Iksa i Fabrike automobila „Tesla“, takođe u Maskovom posedu, a koja dobro posluje u Kini.
Član obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, republikanac Kris Stjuart upoznat je s poverljivim brifinzima sa zvaničnim licima iz američkih agencija, uključujući Nacionalnu upravu za vojno-kosmička istraživanja SAD (NRO). Cilj brifinga je pokušaj da se odredi ima li kineska vlada bilo kakve direktne ili indirektne veze sa „Spejs iks“. List navodi da Stjuart takođe želi da razjasni, da li je bilo koja kompanija povezana s Kinom investirala u „Spejs iks“, čijim se akcijama ne trguje na berzi.
© REUTERS / Mike BlakeOsnivač kompanije Spejsiks i suosnivač kompanije Tesla Ilon Mask
Osnivač kompanije Spejsiks i suosnivač kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Osnivač kompanije Spejsiks i suosnivač kompanije Tesla Ilon Mask
Američka kompanija „Tesla Motors“ osnovana je 2003. godine kao programer i proizvođač električnih vozila i tehnologija povezanih sa njima. Sedište kompanije nalazi se u Palo Altu u Kaliforniji. Pored električnih vozila, kompanija proizvodi baterije i elektromotore koristeći sopstvenu tehnologiju i prodaje ih drugim automobilskim kompanijama, kao što su „Tojota“ i „Dajmler“.

Specijalna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Zapadne zemlje uvele su Rusiji obimne sankcije nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Takođe, mnoge velike kompanije saopštile su da obustavljaju ili prekidaju delatnost u Rusiji. Kremlj je priznao da su ograničenja „veoma ozbiljna“, ali da su se vlasti za njih unapred pripremale.
Direktor kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
RUSIJA
Ilon Mask: Starlink odbija da blokira ruske informativne izvore
Osnivač Tesle i „Spejs Iksa“ Ilon Mask  - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
SVET
Ilon Mask odgovorio na poziv iz Ukrajine
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala