- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Svetskim cenama mleka preti dramatičan rast

CC0 / Pixabay / Mleko u staklenim bocama
Mleko u staklenim bocama - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
Pratite nas
Svetske cene mleka se suočavaju sa dramatičnim rastom zbog trenutne situacije u Ukrajini. Prethodno, poremećaj lanca snabdevanja zbog kovida već je doveo do vrtoglavog skoka cena proizvoda ključnih za proizvodnju mleka, kao što su punomasno mleko u prahu i bezvodne mlečne masti.
U januaru su proizvođači u Australiji, Novom Zelandu (koji sam kontroliše oko 35 odsto globalnog izvoza mleka), EU, SAD i Argentini zabeležili pad proizvodnje od 1,7 odsto na godišnjem nivou, navodi Fajnenšel tajms.
Novi Zeland i EU zajedno čine oko 70 odsto ukupnog izvoza mleka, a slede SAD, Australija, Brazil i Argentina. Međutim, proizvodnja je naglo opala, pri čemu su Novi Zeland i Australija zabeležili pad od preko 6 odsto.
Bezvodna mlečna mast dostigla je rekordnu cenu od 7.111 dolara po toni 15. marta, dok je punomasno mleko u prahu ovog meseca skočilo na osmogodišnji maksimum.

„Kriza u Ukrajini je zakomplikovala ionako složenu operativnost usled kovida 19, utičući tako na globalne lance snabdevanja, cenu nafte i globalnu ponudu žitarica“, rekao je Majls Herel, izvršni direktor novozelandske multinacionalne mlečne zadruge „Fontera FT“.

Rusija, Ukrajina i Kina su vodeći izvoznici i đubriva na bazi azota i pšenice – vitalne hrane za stoku, zajedno sa kukuruzom i sojom. Problemi u snabdevanju gasom, pogoršani situacijom u Ukrajini, zajedno sa ograničenjima usled pandemije nametnutim u Kini, otežali su nabavku oba.
Kombinacija svih tih faktora čini proizvodnju „užasno skupom“, rekao je Kreg Haf, direktor u kompaniji „Australijan dejri farmers“, prenosi RT.
Fabrika za proizvodnju automobila Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
EKONOMIJA
Auto-industrija pred istorijskom krizom: Preti ekstremno smanjenje proizvodnje i zatvaranje fabrika
Zastava EU i evri - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
EKONOMIJA
Evropska privreda pod antiruskim sankcijama– najgore tek sledi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala