- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naš svemir ima blizanca gde vreme teče unazad: Nova teorija naučnika

CC0 / piksabej / Planeta
Planeta - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
Pratite nas
Naš univerzum možda ima brata blizanca, antiuniverzum u kome vreme ide unazad od Velikog praska, što može da reši misteriju tamne materije, tvrde fizičari.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Fizičari su utvrdili da zakoni prirode teže trima fundamentalnim simetrijama – naelektrisanja, parnosti i simetrije vremenskog preokreta, poznate pod zajedničkim nazivom CPT simetrija.
U teoriji, ovo znači da ako dođe do interakcije između bilo koje čestice, njeno naelektrisanje može da se pretvori u suprotnost (zamenite materiju sa antimaterijom, na primer); zameni se svaka čestica, interakcija i proizvod njenim „odrazom u ogledalu“ (tzv. transformacija pariteta). A moguće je i da se pokrene interakcija u vremenu unazad – i ona bi se i dalje ponašala isto. U stvarnosti, međutim, stvari su malo komplikovanije, jer se ponekad pojedinačne simetrije ne poštuju, što fizičari nazivaju „kršenjem“.
Nalazi naučnika sa univerziteta Kornel u Njujorku bi mogli otvoriti puteve za istraživanje prirode tamne materije, gravitacionih talasa i neutrina. Pored toga, znanje o ogledalu „blizanca“ moglo bi da promeni naš pogled na univerzum u kojem živimo.
Ako se ispostavi da je tačno da naš univerzum poštuje pravila CPT simetrije, onda bi misterija iza tamne materije mogla biti rešena.
Iako je nama nevidljiva, veruje se da tamna materija čini oko 95 odsto univerzuma. Ako antiuniverzum postoji, to bi značilo da se tamna materija sastoji od nikada ranije poznate vrste neutrina – čestice koja ne nosi ni pozitivno ni negativno naelektrisanje.
Do sada, čovečanstvo je svesno tri vrste neutrina: elektronski-neutrino, mion-neutrino i tau-neutrino. Svi su „levoruki“ kada je u pitanju smer njihovog okretanja u odnosu na njihovo kretanje. Ako postoji univerzum „blizanac“, to bi značilo da postoje desni neutrini, a tamna materija bi se mogla sastojati od njih.
Crna rupa u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici na pragu razrešenja Hokingovog paradoksa
Planeta – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Koliko će kiseonik trajati na planeti Zemlji?
Binarni sistem dve zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kosmički vampir: Astronomi otkrili neobičan zvezdani sistem /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala