- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Jedan telefonski poziv bi završio rat u Ukrajini

© Press-služba prezidenta Belorussii / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko  - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Rusija predlaže Ukrajini da postane kao Belorusija – Kijev ne sme imati nuklearno oružje i ne treba predstavljati pretnju za Rusiju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Dakle, Ukrajina treba da postane zemlja kao što je Belorusija, uz određene nijanse: ne treba da bude odskočna daska za napad na Rusiju, ne sme imati nuklearno oružje i ne treba da ugrožava Rusiju. Ne treba da zabranjuje ljudima koji žive u Ukrajini da govore na bilo kom jeziku, tamo ima mnogo Rusa“, rekao je Lukašenko u intervjuu za japansku televiziju „TBS“.

Procesima u Ukrajini rukovodi Zapad

Po njegovim rečima, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sada malo rukovodi procesima u Ukrajini.

„On se i pre sukoba nije mnogo upuštao u te procese, verovatno zbog svoje nespremnosti. Ali on nije glup čovek i ja sam se nadao da će, sa iskustvom, tokom drugog predsedničkog mandata potpuno adekvatno kontrolisati situaciju u Ukrajini. To se nije desilo – izbio je sukob“, objasnio je beloruski lider.

Kako je rekao, situacijom u Ukrajini upravljaju predstavnici Zapada i SAD koji se nalaze u Kijevu.
„Ja mislim, a možda grešim, da određeni ljudi direktno iz Kijeva kontrolišu situaciju, pre svega na frontu, u ratu. Ne rukovodi Zelenski tim procesom, čak ni savetnici ne savetuju vojnike kako da se ponašaju – tamo su predstavnici Zapada i SAD u potpunosti preuzeli upravljanje vojnom operacijom, suprotstavljanje Rusiji. Pored toga što zvanično isporučuju najsavremenije oružje, ja mislim da oni u potpunosti rukovode vojnim otporom, vojnim procesom u Ukrajini“, konstatovao je Lukašenko.
On smatra da Zelenski, „grubo govoreći, ima dva telefona na stolu – satelitsku komunikaciju sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom“.

Jedan poziv bi okončao rat

Kako je dodao Lukašenko, ako američko rukovodstvo nazove Zelenskog i kaže mu da obustavi borbena dejstva – ona će se i završiti.

„Da bi se danas završio rat potreban je jedan signal UN, Amerike, Zapada upućen ukrajinskom rukovodstvu. Snažan signal da se okonča ovaj rat i do večeri bi se rat završio. Ako Amerikanci nazovu na telefon, koji stoji na stolu Zelenskog, i kažu:' Do večeri treba završiti rat, potpisati sporazum sa Rusijom' – rat bi se do večeri završio“, objašnjava Lukašenko.

Međutim, on smatra da predsednik SAD verovatno neće uputiti takav poziv, jer Americi ide u prilog ovo što se događa u Evropi. Kako je pojasnio, borbe bi se brzo završile „ako Amerika zauzme stav za uspostavljanje mira u Ukrajini“.
„Ali taj stav im sada nije potreban, nije u njihovom interesu... To što se sada dešava u Ukrajini koristi Americi i njihovim saveznicima. To njima ide u prilog – da uguše i Belorusiju i Rusiju u tom sukobu“, rekao je Lukašenko.
On smatra da će Zapad na sve načine obuzdavati predsednika Zelenskog ukoliko bude želeo da u sukobu sa Rusijom postupi drugačije nego kako Zapad želi.
„Učiniće sve kako bi Rusiji i nama bilo teže. To je moje mišljenje“, ocenio je beloruski predsednik.
Lukašenko je takođe istakao da niko ne traži od Minska da učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, te da će Rusija sama izaći na kraj s tim.
Istovremeno je podsetio da Moskva nije samo saveznik – Rusija i Belorusija su jedna celina u ekonomskoj i vojnoj sferi.
Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
RUSIJA
Lukašenko o Putinu: U boljoj formi nego ikad, življi od svih živih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala