- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Belgija produžila rad dve nuklearke za još 10 godina

© Foto : Press-služba prezidenta Ukrainы / Uđi u bazu fotografijaRovenska nuklearna elektrana u Ukrajini
Rovenska nuklearna elektrana u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
Pratite nas
Belgijska vlada je odlučila da za 10 godina produži rad nuklearnih reaktora, čije je gašenje bilo predviđeno do 2025. godine, zbog problema u energetskom sektoru, rekao je belgijski premijer Aleksandar de Kru.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Svi znaju da je u Evropi rat, mi biramo izvesnost u neizvesnim vremenima. Odlučili smo da se rad dva reaktora može produžiti za 10 godina“, saopštio je belgijski premijer, prenosi Rojters.
Odluka doneta u petak konkretno znači da će dva reaktora, „Tihange 3“ uz granicu sa Nemačkom i „Doel 4“ kod Antverpena, ukupnog kapaciteta 2 gigavata, nastaviti da rade u narednih 10 godina, što je promena u odnosu na raniji plan, predložen 2003. godine, da se svi belgijski reaktori ugase do 2025. godine.
Prema izveštajima belgijskih medija, sa odlukom još treba da sa saglasi francuska kompanija „Endži“, vlasnik nuklearki, i da kaže svoju cenu za njihovo pokretanje u već uznapredovalim pripremama za gašenje.
Gašenje nuklearnih reaktora u Belgiji se oslanjalo na prelazak na prirodni gas, uključujući i izgradnju elektrane na gas severno od Brisela, prenosi Tanjug.
Evropska unija je zacrtala cilj da smanji zavisnost od ruskog gasa za dve trećine ove godine i prekine oslanjanje na ruske isporuke goriva „znatno pre 2030. godine“, javio je Rojters pozivajući se na dokument Evropske komisije.
Centrifuge u iranskom  nuklearnom postrojenju Netanc - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
SVET
SAD neće uvoditi sankcije ruskim projektima vezanim za obnovu iranskog nuklearnog programa
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Moskva: Izjave da Rusija stvara prepreke obnavljanju iranskog nuklearnog programa ─ dezinformacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala