- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD neće uvoditi sankcije ruskim projektima vezanim za obnovu iranskog nuklearnog programa

© AP Photo / Atomic Energy Organization of IranCentrifuge u iranskom nuklearnom postrojenju Netanc
Centrifuge u iranskom  nuklearnom postrojenju Netanc - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Američke vlasti ne nameravaju da uvode sankcije ruskim projektima u nuklearnoj oblasti koji se odnose na obnavljanje iranskog nuklearnog sporazuma, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Naravno, ne nameravamo da uvodimo sankcije projektima koji se odnose na povratak na sporazum sa Iranom o atomu. Osim toga, nismo spremni, ne možemo i nećemo davati Rusiji nikakve garancije“, rekao je Prajs.
Portparol Stejt departmenta je primetio da su strane poslednjih dana uspele da postignu „značajan napredak“ u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Iranski nuklearni program

Iran i međunarodna „šestorka“ su jula 2015. godine postigli istorijski Sporazum o regulisanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa, a Iranu su ukinute sankcije UN, SAD i EU.
Sporazum u svom osnovnom vidu nije trajao ni tri godine: maja 2018. godine SAD su objavile da se povlače iz Sporazuma i da obnavljaju oštre sankcije protiv Teherana.
U Beču su u toku pregovori za obnavljanje Zajedničkog akcionog plana i ukidanje sankcija Vašingtona Teheranu – 27. decembra 2021. počela je osma runda. Još tokom sedme runde, u decembru, strane su postigle dogovor o dva nacrta sporazuma u koje je evropska strana uključila stavove Irana. Pregovori su prekinuti 31. decembra zbog novogodišnjih praznika, a 3. januara, strane su nastavile dijalog u Beču.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Moskva: Izjave da Rusija stvara prepreke obnavljanju iranskog nuklearnog programa ─ dezinformacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala