- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Snažan geopolitički korak“: Osma godišnjica ujedinjenja Krima sa Rusijom

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaSpomenik potopljenim brodovima u Sevastopolju
Spomenik potopljenim brodovima u Sevastopolju - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Lider Krima Sergej Aksjonov smatra da je ujedinjenje Krima i Sevastopolja sa Rusijom 2014. godine pokrenulo snažne geopolitičke pomake širom sveta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Na Krimu i Sevastopolju je 18. mart proglašen za neradni dan. Tokom današnjeg dana će biti održani skupovi i koncerti u oba regiona povodom osme godišnjice ponovnog ujedinjenja sa Rusijom.
„Ujedinjenje Krima sa Rusijom je dovelo do kolosalnih geopolitičkih pomaka. Krimsko proleće i ustanak herojskog Donbasa i specijalna vojna operacija, koju je morala da sprovede naša zemlja kako bi osigurala svoju bezbednost i spasila bratski ukrajinski narod – sve su to delovi velikog istorijskog procesa koji će dovesti do jedinstva ruskog sveta“, napisao je Aksjonov na Telegramu.
On se zahvalio stanovnicima poluostrva za ljubav prema Rusiji i Krimu, na podršci i razumevanju, kao i na nesebičnom radu.
Krim je postao ruski region nakon referenduma koji je sproveden u martu 2014. godine, kada se 96,77 odsto birača sa Krima i 95,6 odsto birača iz Sevastopolja izjasnilo za ulazak u sastav Rusije. Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
RUSIJA
Putin: Povratak Krima u sastav Rusije bila ispravna i blagovremena odluka, pogledajte Donbas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala