- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ovo je samo vrh ledenog brega“: Rusija u UN optužila Kijev i Vašington za pravljenje biološkog oružja

© AP Photo / Mary AltafferAmbasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti
Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Na zahtev Rusije Savet bezbednosti UN je održao vanrednu sednicu na temu vojno-bioloških programa u Ukrajini. Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Kijev i Vašington krše Konvenciju o zabrani biološkog i toksičnog oružja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Ne radi se samo o tome što Ukrajina i SAD krše Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja, nego o tome da isplivava sve više dokaza da je u centru istočne Evrope do poslednjeg trenutka vođena opasna vojno-biološka aktivnost čije su posledice u svakom trenutku mogle da se 'preliju' van granica te zemlje, pa čak i regiona. U tom slučaju teško je čak i zamisliti razmere žrtava, između ostalog i među stanovništvom evropskih zemalja. Moguće je da bi u tom svetlu izgubila značaj čak i epidemija virusa korona“, rekao je Nebenzja.

Kako je istakao, dokumenta o biološkim laboratorijama u Ukrajini, koje su pod kontrolom SAD – samo su vrh ledenog brega. Nebenzja je poručio da će Rusija nastaviti da izveštava o nezakonitoj aktivnosti Pentagona u toj zemlji.
Prema rečima ruskog diplomate, tokom protekle nedelje otkriveni su novi detalji koji govore da su na teritoriji Ukrajine pravljene komponente biološkog oružja.
Kako je dodao Nebenzja, u skladu sa Konvencijom o zabrani hemijskog i toksičnog oružja države-učesnice izveštavaju Ujedinjene nacije o objektima i tekućoj biološkoj aktivnosti.
„Radi se o merama jačanja poverenja koje se objavljuju u cilju sprovođenja konvencije. Od 2016. godine, od početka implementacije projekata (za razvoj biološkog oružja u laboratorijama u Ukrajini), uključujući projekte UP-4, UP-8, P-781, Ukrajina i SAD namerno to prećutkuju u svojim izveštajima, uprkos njihovoj jasnoj vojno-biološkoj orijentaciji“, rekao je Nebenzja.
Po njegovim rečima, Rusija upravo zbog toga već dugi niz godina poziva na jačanje režima Konvencije o zabrani hemijskog i toksičnog oružja, na usvajanje pravno obavezujućeg protokola uz konvenciju koji bi omogućio da se stvori efikasan mehanizam provere i da se u izveštaje država-učesnica uključe informacije o vojno-biološkoj aktivnosti koja se vodi u inostranstvu.

„SAD već skoro 20 godina blokiraju takav rad, odbijajući da pruže takve informacije. To je, izgred budi rečeno, još jedno pitanje koje predstavnici SAD iznova i iznova izbegavaju. Sve činjenice i dokazi koje smo danas, 11. marta, naveli samo su vrh ledenog brega. Naše Ministarstvo odbrane dobija nove materijale i analizira ih. Nastavićemo da obaveštavamo svetsku zajednicu o nezakonitoj aktivnosti Pentagona na teritoriji Ukrajine“, poručio je Nebenzja.

Kina apeluje na Kijev i Vašington da odgovore na pitanja Rusije

SAD i Kijev treba da odgovore na pitanja Rusije povodom vojne biološke aktivnosti na teritoriji Ukrajine, izjavio je stalni predstavnik Kine pri organizaciji Čang Đun na sednici SB UN.
„Rusija je obelodanila nedavno otkrivena relevantna dokumenta. Umešane strane treba da odgovore na pitanja i da pruže pravovremena i sveobuhvatna objašnjenja kako bi otklonili sumnje međunarodne zajednice. Ne smatramo da se traži previše od strana. Po tom pitanju ne bi trebalo da bude dvostrukih standarda“, rekao je kineski ambasador.
Zamenica generalnog sekretara UN i visoka predstavnica za pitanja razoružanja Idzumi Nakamicu izjavila je na sednici da Ujedinjene nacije nemaju mandat, niti raspolažu neophodnim sredstvima za istragu o tome da li u Ukrajini postoje vojni biološki programi, o čemu govori Rusija.
Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa.
Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona, saopštio je ranije načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov. Sve za nastavak američkog vojno-biološkog programa već je sklonjeno iz Ukrajine nakon početka specijalne vojne operacije Rusije, objasnio je on.
Inače, Konvencija i zabrani ispitivanja, proizvodnje i skladištenja zaliha biološkog i toksičnog oružja i o njihovom uništavanju bila je prvi međunarodni sporazum koji je zabranio određene vrste oružja za masovno uništenje.
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
RUSIJA
„Amerika i dalje ćuti o biolaboratorijama“: Zaharova saopštila koji bi potez mogla da preduzme Moskva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala