- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Amerika i dalje ćuti o biolaboratorijama“: Zaharova saopštila koji bi potez mogla da preduzme Moskva

© Foto : U.S. Army photo / Master Sgt. Michel SaureVojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Rusija može da se pozove na član pet Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja biološkog i toksičnog oružja, kao i o njihovom uništavanju u svetlu situacije sa biološkim laboratorijama u Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Još jednom zahtevamo od Kijeva i Vašingtona da dostave sve informacije o vojno-biološkoj aktivnosti u laboratorijama na teritoriji Ukrajine, kao i da preduzmu sve neophodne korake za rešavanje ovog pitanja, poručila je portparolka na brifingu.
„Ako tamo nema ničeg strašnog, onda nema. Ali nešto mi govori da ima, jer je prisutno uporno ćutanje Ukrajine i Zapada, odsustvo želje da se o tome razgovara na platformama međunarodnih organizacija, prikrivanje činjenica, uništavanje dokaza i nervozna reakcija“, ocenila je ona.
S tim u vezi, portparolka je saopštila koji bi potez mogla da preduzme Moskva.
„Ne isključujemo aktiviranje mehanizama članova pet i šest Konvencije, prema kojoj bi države-učesnice trebalo da se međusobno konsultuju u rešavanju pitanja u vezi sa ciljevima Konvencije ili u vezi sa sprovođenjem njenih klauzula, kao i da sarađuju u obavljanju bilo kakvih istraga o mogućim povredama obaveza iz tog dokumenta“, naglasila je Zaharova.
Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa.
Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona, saopštio je ranije načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov. Sve za nastavak američkog vojno-biološkog programa već je sklonjeno iz Ukrajine nakon početka specijalne vojne operacije Rusije, objasnio je on.
Inače, Konvencija i zabrani ispitivanja, proizvodnje i skladištenja zaliha biološkog i toksičnog oružja i o njihovom uništavanju bila je prvi međunarodni sporazum koji je zabranio određene vrste oružja za masovno uništenje.
Istraživači u američkoj vojnoj laboratoriji Fort Detrik - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Američke biolaboratorije u Ukrajini eksperimentisale sa virusom korona slepih miševa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala