- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medinski o toku pregovora Moskve i Kijeva: Na pola puta smo po pitanju demilitarizacije

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMinistar kulture Rusije Vladimir Medinski
Ministar kulture Rusije Vladimir Medinski - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Moskva i Kijev su u okviru pregovora koji su u toku "na pola puta" kada je reč o pitanju demilitarizacije Ukrajine, rekao je pomoćnik ruskog predsednika koji predvodi rusku delegaciju Vladimir Medinski.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prema njegovim rečima, različita se ocena može dati u pogledu napretka po pitanju demilitarizacije i denacifikacije.

"Što se tiče demilitarizacije, rekao bih da smo tu 50:50. Stvar je u tome što nisam ovlašćen da otkrivam bilo kakve detalje o pregovorima i neću to raditi. Ni konkretne cifre, ni argumente pregovaračkih strana, ali po tom pitanju smo na pola puta", naveo je Medinski.

Takođe je dodao da neutralni status Ukrajine i njen neulazak u NATO predstavljaju teme po kojima su dve strane maksimalno približile stavove.
Medinski je dodao da postoje nijanse kada se radi o dodatnim garancijama bezbednosti Ukrajine u slučaju da odustane od članstava u NATO.
On je novinarima rekao i da se o susretu ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog može govoriti tek nakon što bude utvrđen tekst sporazuma između dve strane.
Prema njegovim rečima, narod Donbasa mora sam da odluči o rukovođenju teritorijama na kojima živi.
"Pitanje upravljanja Donbasom je ključno pitanje pregovora. Naravno, na različiti način gledamo na to. Ukrajinska strana smatra da to pitanje treba da se rešava centralizovano u Kijevu. A mi smatramo da o tome treba da odlučuje narod Donbasa. Narod Donbasa se pre osam godina izjasnio o tome i tokom tog perioda bio je prinuđen da vodi rata, da se bori za sopstvene odluke", rekao je Medinski.
Rusko-ukrajinski pregovori - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
RUSIJA
Završen sastanak Moskve i Kijeva: Dogovoreni humanitarni koridori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala