- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Završen sastanak Moskve i Kijeva: Dogovoreni humanitarni koridori

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaRusko-ukrajinski pregovori
Rusko-ukrajinski pregovori - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Ministarstva odbrane Rusije i Ukrajine dogovorila su format humanitarnih koridora za evakuaciju civilnog stanovništva, kao i mogući privremeni prekid borbenih dejstava u tom sektoru koridora u periodu povlačenja civila, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski nakon druge runde pregovora Moskve i Kijeva.
„Glavno pitanje koje smo rešili danas je spasavanje ljudi, civilnih lica koja su se našla u zoni vojnog sukoba“, rekao je Medinski.
Prema njegovim rečima, to je značajan napredak.
Medinski je dodao da su strane detaljno razgovarale o sva tri bloka pitanja: vojnom, međunarodnom, humanitarnom, kao i o „budućem političkom rešavanju sukoba“.
Kako je istakao, stavovi strana su jasni, ispisani po tačkama.
„Uspeli smo da postignemo međusobno razumevanje kada je reč o nekima od njih“, precizirao je on.
Šef međunarodnog komiteta Državne dume Leonid Slucki rekao je nakon sastanka da će sporazumi koje su postigle Rusija i Ukrajina biti potvrđeni na najvišem nivou u najskorije vreme.
„Uskoro predstoji treća, podjednako važna runda pregovora. Biće potrebni parlamentarni napori, pojedini dogovori treba da se odobre, a zatim da se sprovedu procedure nacionalne ratifikacije“, dodao je Slucki.

„Ni u kom slučaju ne treba odlagati realizaciju tih dogovora koji su postignuti i koji će biti potvrđeni na najvišem nivou u narednih nekoliko dana, a možda i sati. Odgovornost je izuzetno visoka. Nastavljamo da radimo“, rekao je Slucki.

Ukrajina nije postigla željene rezultate

Kako je saopštio savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, Ukrajina i Rusija su se dogovorile da zajedno obezbede humanitarne koridore za evakuaciju građana, isporuku hrane i lekova.
„Prilično detaljno smo razgovarali o humanitarnom aspektu, jer je sada opkoljeno prilično mnogo gradova, tamo je dramatična situacija sa hranom, lekovima, sa mogućnošću evakuacije“, saopštio je Podoljak.
On je istakao da Kijev tokom pregovora sa Rusijom nije dobio rezultate na koje je ukrajinska strana računala.
Takođe je dodao da će u najskorije vreme Moskva i Kijev organizovati specijalne komunikacione kanale za organizaciju humanitarnih koridora u mestima gde će doći do prekida vatre. Kako je precizirao, preko njih će biti moguća isporuka lekova i hrane u mesta najžešćih borbi.

Uskoro treća runda

Kijev i Moskva su se dogovorili da nastave sa pregovorima, planirano je da treća runda bude održana što pre, dodao je on.

„Naravno, dogovorili smo se da nastavimo rad tokom treće runde (pregovora) što je pre moguće“, rekao je Podoljak.

Kako je kasnije precizirao, treća runda pregovora Ukrajine i Rusije održaće se početkom sledeće nedelje – ponovo na teritoriji Belorusije.
Podsetimo, danas je održana druga runda pregovora Rusije i Ukrajine. Pregovori su trajali oko tri sata. Prvi sastanak je održan u ponedeljak.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala