- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Povodom Dana sećanja na martovski pogrom specijalne projekcije filma „Mrak“

© Foto : Jana Lozevafilm "Mrak"
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Specijalnim projekcijama filma „Mrak“ reditelja Dušana Milića u Beogradu i Gračanici obeležava se osamnaest godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Radnja film „Mrak“ zasnovana je na istinitom događaju koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, i obrađuje potresnu životnu priču ispričanu kroz vizuru devojčice Milice koja sa majkom i dedom živi u planinskim delovima Kosova.
Reditelj Dušan Milić u razgovoru za Sputnjik rekao je da je radnju filma smestio u vreme neposredno posle pogroma jer je, iz razgovora sa Srbima na Kosovu, saznao da je najveći strah vladao upravo tada.
„Srbi su računali da je pogrom samo početak i čekali su trenutak kada će početi novi pogrom koji će za posledicu imati njihovo potpuno isterivanje sa Kosova“.
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
KULTURA
Reditelj nagrađenog filma „Mrak“ o pogromu na Kosovu: Strah je i dalje tu, samo je promenio lice
On dodaje da je da mnogo puta bio na Kosovu posle martovskog pogroma 2004. godine, a naročito dok je radio istraživanje za film „Mrak“ i svedoči da se u srpskim enklavama i dalje oseća nespokojstvo.
„Strah je možda promenio lice, ali je još tu“, istakao je on.
Glavne uloge tumače Slavko Štimac i sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić, dok su ostale uloge poverene Mioni Ilov, Flaviu Parenti, Ivanu Zerbinati i drugima.
© Foto : Kiril Prodanovfilm "Mrak"
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
film "Mrak"
Film je osvojio nagradu publike na festivalu u Trstu, a na 50. Festu „Mrak“ je trijumfovao sa dva prestižna priznanja - žiri kritičara ovogodišnjeg festivala dodelio je filmu nagradu “Nebojša Đukelić”, dok je glumici Danici Ćurčić dodeljena plaketa Jugoslovenske kinoteke.
Specijalne projekcije filma „Mrak“ biće večeras u bioskopu Sinepleks Galerija i u Domu kulture u Gračanici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala