- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Pregovori sa Ukrajinom nastavljaju se danas, Moskva spremna da pregovara danonoćno

© Sputnik / Evgeniя NovoženinaMoskva, Kremlj
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Pregovori Rusije i Ukrajine nastavljaju se danas, a Moskva je spremna da pregovara danoćno, ali ne vidi da je Ukrajina revnosna po tom pitanju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Danas bi trebalo da se nastave pregovori. Ne znam da li su trenutno u toku ili ne, ali trebalo bi da se odvijaju u nekom pravcu. Postoji i neka podela na radne grupe, ali danas bi morali da se održe“, rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje da li će se danas nastaviti pregovori ruske i ukrajinske strane.
On je još istakao da je ruska delegacija spremna na danonoćne pregovore, ali se ne vidi da je Ukrajina revnosna po tom pitanju.

„Još jednom želim da ponovim: naša delegacija na čelu sa šefom ruske delegacije, pomoćnikom ruskog predsednika Vladimirom Medinskim i uz učešće stručnjaka i relevantnih službi, spremna je da radi danonoćno i ona pokazuje tu spremnost. Nažalost, sličnu revnost ne vidimo i sa ukrajinske strane“, naglasio je Peskov.

Ukrajini se ne žuri

Ruski zvaničnik je takođe objasnio da ruska delegacija ulaže ogromne napore na pregovaranje sa Ukrajinom u vanrednom režimu, ali Ukrajini kao da se ne žuri, iako se Moskva nada njenom energičnom učešću, tim pre što postizanje sporazuma može brzo da zaustavi sve što se dešava.
Peskov je još istakao da se Rusija dobro seća takvog manira ukrajinske strane kad je reč o „očekivanom ispunjenju paketa mera iz Minskih sporazuma od strane Ukrajine“.

„I tada je sve išlo polako, dugo,i bez žurbe. To i jeste jedan od razloga ovog ćorsokaka u kom se sada nalazimo. Zaista se nadam da se ovaj manir neće koristiti tokom ovih pregovora. Ipak, računamo na energično učešće Ukrajine. Najzad, upravo potpisivanje takvog dokumenta, usaglašavanje svih dobro shvaćenih parametara, kao i njihova primena mogu vrlo brzo da zaustave ono što se dešava“, rekao je Peskov.

Na pitanje da li su Rusija i Ukrajina blizu potpisivanja sporazuma, Peskov je odgovorio odrično i da će kad bude bilo napretka obavestiti o tome.

Pregovarački proces

Nakon početka specijalne operacije Rusije za demilitarizaciju Ukrajine, ruska i ukrajinska strana su se lično sastajale tri puta, sada se pregovori vode svakodnevno putem video-veze.
Osim toga, 10. marta je u Antaliji uz posredovanje Turske održan sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe. Kako je primetio pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski, glavni cilj Rusije na pregovorima poklapa se sa onim koji je postavljen na samom početku specijalne vojne operacije – „mirna, slobodna, nezavisna i neutralna Ukrajina“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.
Pogled na Moskvu  - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
RUSIJA
Moskva poziva Kijev: Shvatite – kraj specijalne vojne operacije u potpunosti zavisi od vas
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
RUSIJA
Peskov: Šef države koja je bacila atomsku bombu nema prava bilo kome da govori da je ratni zločinac
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala