- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski: Ukrajina je postala članica energetskog saveza EU

© REUTERS / Gleb GaranichPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da je Ukrajina postala članica energetskog saveza Evropske unije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Ukrajina je postala članica energetskog saveza Evropske unije. Ujedinjenje energetskog sistema Ukrajine i Evropske unije je završeno. Sada će električna energija u Ukrajinu dolaziti iz EU i obratno“, navodi se u izjavi Zelenskog objavljenoj na Tviteru.
On je izrazio zahvalnost članovima EU između ostalog i šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i evropskom komesaru za energetiku Kadri Simsonu za ujedinjenje energetskog sistema Ukrajine i Evropske unije.
Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin je kao cilj operacije naveo „zaštitu ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, Oružane snage izvode napade samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, dok ništa ne preti civilnom stanovništvu. Uz podršku Oružanih snaga Rusije, grupe DNR i LNR razvijaju ofanzivu. Ali nema govora o okupaciji Ukrajine, naglasio je predsednik Rusije.
Rusko Ministarstvo odbrane je 9. marta saopštilo da su ukrajinske trupe izvele napad na objekte elektroenergetske mreže koje snabdevaju nuklearnu elektranu Černobilj, ruski stručnjaci su preduzeli hitne mere za prelazak na rezervne izvore energije iz dizel-generatora. Zamenik ministra energetike Rusije Pavel Sorokin primetio je da je beloruska strana brzo rešila pitanje obnavljanja snabdevanja energijom po stalnoj šemi iz beloruskog energetskog sistema. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kasnije je izjavio da ga je ruski predsednik Vladimir Putin zamolio da pomogne u uspostavljanju snabdevanja električnom energijom u nuklearnoj elektrani.
Nuklearna elektrana u Černobilju - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
RUSIJA
IAEA: Ukrajina započela remont nuklearke u Černobilju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala