- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

IAEA: Ukrajina započela remont nuklearke u Černobilju

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana u Černobilju
Nuklearna elektrana u Černobilju - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Ukrajinski tehničari počeli su da remontuju oštećene dalekovode kako bi obnovili spoljno snabdevanje električnom energijom u nuklearnoj elektrani u Černobilju, navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA).
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Ukrajina je obavestila IAEA da su tehničari počeli da popravljaju oštećene dalekovode u pokušaju da povrate spoljno snabdevanje strujom teritorije nuklearne elektrane u Černobilju koja se nalazi pod kontrolom ruske vojske, a koja je potpuno isključena ranije ove nedelje“, navodi se u saopštenju organizacije.
Kako se navodi u saopštenju, ukrajinski specijalisti već su uspeli da poprave jedan sektor, ali je spoljno napajanje i dalje isključeno, što ukazuje na prisustvo oštećenja na drugim sektorima. Napominje se da će se remontni radovi nastaviti, uprkos „teškoj situaciji van nuklearke“.
Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin je kao cilj operacije naveo „zaštitu ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, Oružane snage izvode napade samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, dok ništa ne preti civilnom stanovništvu. Uz podršku Oružanih snaga Rusije, grupe DNR i LNR razvijaju ofanzivu. Ali nema govora o okupaciji Ukrajine, naglasio je predsednik Rusije.
U sredu je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ukrajinske trupe izvele napad na objekte elektroenergetske mreže koje snabdevaju nuklearnu elektranu Černobilj, ruski stručnjaci su preduzeli hitne mere za prelazak na rezervne izvore energije iz dizel-generatora. Zamenik ministra energetike Rusije Pavel Sorokin primetio je da je beloruska strana brzo rešila pitanje obnavljanja snabdevanja energijom po stalnoj šemi iz beloruskog energetskog sistema. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kasnije je izjavio da ga je ruski predsednik Vladimir Putin zamolio da pomogne u uspostavljanju snabdevanja električnom energijom u nuklearnoj elektrani.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala