- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Savet Evrope odavno postao propagandno oruđe NATO-a

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Savet Evrope odavno se pretvorio u propagandno oruđe NATO-a, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Davno se u Savetu Evrope sve pretvorilo u prašinu i trulež. Ova organizacija postala je samo oruđe NATO propagande i ne grešim kad to kažem. Više puta smo o tome govorili - upravo su strukture Alijanse i država članica Alijanse posredstvom odgovarajućih mehanizama NATO-a umnogome oblikovale pitanja koja se razmatraju u okviru Saveta Evrope“, rekla je Zaharova za radio „Sputnjik“.
Ona je još istakla da Rusija nema šta da traži u Savetu Evrope, dok ta organizacija postoji u ovakvoj formi.
„Mi smo preduzeli potrebne korake i objasnili ih. U ovakvom Savetu Evrope kakav je on trenutno, Rusija nema šta da traži“, naglasila je Zaharova.
Prema njenim rečima, kad su u pitanju Sjedinjene Američke Države, one u svim svetskim institucijama suzbijaju suprotna mišljenja i pokušavaju da ih podrede svojim političkim interesima. To se, kako je dodala, odnosi i na dešavanja u oblasti sporta.

Izjave Japana o Kurilima - odraz političke konfrontacije SAD i Rusije

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova prokomentarisala je i nove izjave Japana o Kurilskim ostrvima, rekavši da one slede političku konfrontaciju SAD i Rusije. Kako je dodala, odluke se nameću japanskim vlastima.
„Sada apsolutno jasno vidimo odsustvo sopstvene spoljnopolitičke linije Japana u međunarodnim poslovima. Liniju diktira samo Vašington, jednostavno je diktira, ne formulišu je japanske vlasti sa stanovišta nacionalnih interesa ni dobrosusedskih odnosa“, objasnila je Zaharova.
Ona je takođe istakla da su Rusija i Japan imali odličan program interakcije i saradnje, kao i da su strane uspele da identifikuju prioritetne oblasti za saradnju, ali su to sve postale neaktuelne teme, jer to nije odgovaralo Vašingtonu.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Savet Evrope pokrenuo je ranije proceduru privremenog obustavljanja članstva Rusije u toj organizaciji zbog ruske specijalne operacije za zaštitu Donbasa.
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Rusija zvanično izašla iz Saveta Evrope – odluka neće uticati na prava i slobode ruskih građana
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
RUSIJA
Savet Evrope ostaje bez ruskih 33 miliona evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala