- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Protivtenkovski raketni kompleks Džavelin  - Sputnik Srbija

Berdjansk pod kontrolom ruskih trupa; Amerika planira novu isporuku oružja od milijardu dolara

Pratite nas
Specijalna operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini. Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine nastaviće se u sredu. Ruska vojska preuzela je punu kontrolu nad nuklearnim elektranama Zaporožje i Černobilj, dok su snage DNR blokirale sve isporuke oružja ukrajinskoj vojsci u Marijupolju. U toku je masivni napad ukrajinskih snaga na DNR.
Istovremeno, Amerika tvrdi da je „u potpunosti“ srušila ekonomiju Rusije sankcijama, a predsednik SAD Džozef Bajden uverava da Vašington neće dozvoliti nijednoj zemlji da pomogne Rusiji ili da nadoknadi svoje ekonomske troškove zbog situacije sa Ukrajinom.
Sve o dešavanjima u ponedeljak pročitajte ovde.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
01:23 16.03.2022
Sve pruge koje su spajale Krim i Hersonsku oblast u Ukrajini, koje su bile uništene od strane Kijeva, biće u potpunosti obnovljene, izjavio je predsednik Skupštine Krima Vladimir Konstantinov.
Kako je rekao, već je krenula obnova tih pruga, a uskoro će biti omogućen tranzit kroz Hersonsku oblast u pravcu Odese i Harkova.

„Sve te trase, ne samo pruge, već i autoputevi, nisu izgrađeni od strane ukrajinskih nacista. Oni su ih zaposeli i, kao pravi razbojnici, uništili, obustavivši transport svih ovih osam godina. Međutim, sada ćemo im izbiti sve zube i više neće moći da se ponašaju kao huligani“, dodao je on.

00:40 16.03.2022
00:26 16.03.2022
Očekuje se da bi predsednik SAD Džozef Bajden mogao da saopšti novu odluku američke administracije o slanju vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od jedne milijarde dolara, tvrdi list „Volstrit džornal“ pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.
Kako tvrdi list, ova odluka mogla bi biti doneta već u sredu.
Prema navodima, nova vojna pomoć uključila bi isporuku protivtenkovskih i raketnih, uključujući i prenosna sredstva PVO, između ostalog i sisteme „Džavelin“ i „Stinger“.
Podsetimo, prethodno je Bajden potpisao zakon o finansiranju federalne vlade do kraja 2022. godine koji uključuje i vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini u iznosu od 13,6 milijardi dolara.
22:08 15.03.2022
Velika Britanija proširila je spisak sankcija protiv Rusije zbog specijalne operacije u Ukrajini.
Kako se navodi u dokumentu koji je objavila britanska vlada, na udaru su se našli ruski biznismeni i zvaničnici.
Konkretno, na listi sankcija je šef ruskog odbrambenog koncerna „Rosoboroneksport“ Aleksandar Mihejev, generalni direktor operatera električne mreže „Rosseti“ Andrej Rjumin, direktor Ruskog udruženja industrijalaca i preduzetnika Aleksandar Šohin, glavni izvršni direktor kompanije za proizvodnju mineralnih đubriva „Evrohim“ Vladimir Raševski, glavni akcionar Magnitorskog metalurškog kombinata Viktor Rašnjikov, preduzetnici Sulejman Kerimov i Aleksej Kuzmičev.
Pored toga, London je uveo sankcije bivšoj supruzi direktora „Rosnjefta“ Marini Sečini koja je na čelu Federacije konjičkih sportova Rusije.
Sankcije predviđaju zamrzavanje imovine u Britaniji u zabranu ulaska u zemlju.
21:56 15.03.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Kijev: Zelenski se sastao sa premijerima Poljske, Češke i Slovenije
21:46 15.03.2022
21:39 15.03.2022
SAD izdvajaju preko 186 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći za podršku izbeglicama iz Ukrajine i interno raseljenim licima, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
21:06 15.03.2022
Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk saopštila je da je planirano da u sredu nastavi sa radom humanitarni koridor iz Marijupolja, kao i da se počne sa evakuacijom iz Izjuma.
Kako je precizirala, sutra neće biti organizovana evakuacija iz Kijevske oblasti zbog uvedenog policijskog časa.
20:43 15.03.2022
Rusko-ukrajinski pregovori biće nastavljeni u sredu, saopštio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.
Kako je naveo, postoje fundamentalne protivrečnosti u stavovima ruske i ukrajinske delegacije na razgovorima, ali postoji i mogućnost kompromisa.
20:11 15.03.2022
Ukrajinske trupe primenile „Točku-U“ u DNR
Sistemi protivvazdušne odbrane DNR presreli su raketu „Točka-U“, ostaci su pali u jedan od četvrti Makejevke, saopštio je republički štab za teritorijalnu odbranu.
Predstavništvo je saopštilo da su kao posledica upotrebe "Točke-U" povređene najmanje četiri osobe, od kojih je dvoje dece.
„Od četvoro povređenih dvoje su deca: 10-godišnja devojčica sa tupom povredom oka i dečak od 16 godina sa višestrukim ranama po licu od gelera“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja DNR.
20:01 15.03.2022
Oko 29 hiljada ljudi danas je evakuisano humanitarnim koridorima iz blokiranih gradova u Ukrajini, saopštio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kiril Timošenko.
Prema rečima zamenice premijera Ukrajine Irine Vereščuk, danas je bilo otvoreno devet humanitarnih koridora. Kako je istakla, iz Marijupolja je za dan izašlo oko 20 hiljada ljudi.
19:33 15.03.2022
Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, član ukrajinske delegacije Mihail Podoljak izjavio je za list „Strana.ua“ da pregovori sa Rusijom još traju.
Prema rečima drugog predstavnika ukrajinske strane Davida Arahamije, pregovori su nastavljeni oko 14.00 po moskovskom vremenu (12.00 po srednjoevropskom).
Juče je održana četvrta runda pregovora Moskve i Kijeva od početka vojne operacije u Ukrajini. Iz ukrajinske delegacije je saopšteno da je napravljena tehnička pauza do utorka.
19:23 15.03.2022
Berdjansk pod kontrolom ruskih trupa
Situaciju u demilitarizovanom Berdjansku u Ukrajini kontrolišu pripadnici Nacionalne garde Rusije.
„Berdjansk koji je demilitarizovala ruska vojska postepeno se vraća u normalan život. Situaciju u gradu kontroliše Ruska garda“, navodi se u saopštenju na sajtu garde.
Kako se navodi u saopštenju, pripadnici garde bave se deminiranjem teritorije grada, uklanjanjem napuštene ukrajinske tehnike sa ulica i obezbeđivanjem javnog reda. Pod njihovim okriljem odvija se i humanitarna aktivnost – u grad je dopremljeno ukupno 36 tona humanitarne pomoći.
18:24 15.03.2022
18:05 15.03.2022
Likvidirana dva ukrajinska oficira
Dva visoka oficira Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine likvidirani su kod Kijeva, saopštio je izvor, blizak bezbednosnim strukturama Rusije.
„Borci ruske specijalne jedinice likvidirali su kod Kijeva oficire Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, pukovnika Olega Ahmedova i kapetana 1. klase Dmitrija Sajčuka“, navodi izvor.
Ističe se da je obaveštajac Ahmetov vrbovao civile na Krimu u cilju dobijanja obaveštajnih podataka.
18:00 15.03.2022
Kabinet Zelenskog: Pregovori sa Rusijom postali konstruktivniji
Pregovori između Rusije i Ukrajine postali su konstruktivniji, razgovara se o budućem sporazumu, izjavio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Žovkva.
„Kao što znate, danas je četvrta runda, u toku su pregovori između delegacija. U prvim rundama Rusija nije bila spremna da čuje naš stav, postavila je ultimatume: da Ukrajina mora da se preda, da položi oružje, da će naš predsednik potpisati kapitulaciju. Sada Rusija govori malo drugačijim tonom. Ukrajinski stav se čuo, pregovori su postali konstruktivniji. Radi se o budućem dogovoru, o određenim garancijama za Ukrajinu nakon završetka rata. Mi smo umereno optimistični, ali razumemo da će veliki iskorak u ovim pregovorima biti postignut uz učešće šefova država“, rekao je Žovkva za televiziju „N24“.
17:59 15.03.2022
U bankama, investicionim i penzionim fondovima Holandije zamrznuta je ruska imovina u vrednosti od šest miliona evra, navodi se u pismu ministarke finansija zemlje Sigrid Kag koje je upućeno parlamentu.
17:56 15.03.2022
Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da je u pravcu Marijupolja „potpuno denacifikovana“ 53. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine.
„Prema obaveštajnim podacima, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine razmatra pitanje rasformiranja brigade zbog velikih gubitaka“, ističe se u saopštenju Narodne milicije DNR.
17:17 15.03.2022
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Putin: EU ignorisala raketni napad ukrajinske vojske na Donjeck
16:44 15.03.2022
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
SVET
Stoltenberg: Važno je da se spreče incidenti na granici sa Alijansom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala