- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Stoltenberg: NATO će preispitati svoju odbrambenu strategiju; nastavlja da šalje pomoć Ukrajini

© REUTERS / JOHANNA GERONGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Ministri odbrane zemalja-članica NATO-a naredili su komandi Alijanse da preispita svoju odbrambenu strategiju u kontekstu „nove realnosti“ sa bezbednošću u regionu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle ministarskog sastanka.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Imamo posla sa novom realnošću za našu bezbednost, tako da moramo ponovo pokrenuti našu kolektivnu odbranu i dugoročno obuzdavanje“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.
„Danas smo naložili vojnoj komandi da razradi varijante za delovanje u svim oblastima – na kopnu, u vazduhu, na moru, u sajber-prostoru i svemiru“, precizirao je on.

Nastavak vojne i finansijske pomoći Ukrajini

Prema njegovim rečima, zemlje-članice Severnoatlantske alijanse odlučile su da nastave da pružaju vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini.
On je dodao da saveznici i partneri NATO-a takođe primaju milione ukrajinskih izbeglica.
Stoltenberg je potvrdio da Alijansa ne namerava da šalje snage u Ukrajinu i neće pokušavati da tamo stvori zonu zabrane letova, ali će nastaviti da pruža podršku ukrajinskoj odbrani.
„Podržavamo napore za postizanje mira, pozivamo Rusiju da povuče svoje trupe, ali nemamo planove za raspoređivanje snaga NATO-a na teritoriji Ukrajine“, istakao je on.
Kako je naveo, saveznici NATO-a zauzimaju jedinstven stav po tom pitanju.
„NATO ne treba da raspoređuje snage ni na kopnu ni na nebu Ukrajine, jer smo odgovorni da osiguramo da se ovaj sukob ne proširi van Ukrajine“, rekao je generalni sekretar.
On je dodao da Alijansa ne planira da raspoređuje mirovne misije na teritoriji Ukrajine.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
SVET
Cilj NATO - da se sukob ne prelije preko granica Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala