- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medinski: Kijev predlaže austrijski i švedski model državnosti

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaKremlj, Moskva
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Kijev na pregovorima predlaže da se na Ukrajinu primeni austrijski ili švedski model demilitarizovane zemlje, koja ima svoju vojsku, izjavio je šef ruske delegacije, pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Na pregovorima se razmatra očuvanje i razvoj neutralnog statusa Ukrajine, demilitarizacija Ukrajine, osim toga razmatra se i celokupan kompleks pitanja koja su povezana sa veličinom ukrajinske vojske“, rekao je on.

Ova pitanja se razmatraju na nivou rukovodstava Ministarstava odbrane Rusije i Ukrajine, navodi pomoćnik ruskog predsednika i ističe da Kijev i sada ima neutralni status.
„Upravo u uslovima neutralnosti je Ukrajina izašla iz Sovjetskog Saveza 1991. godine i ta neutralnost je zapisana u Deklaraciji o suverenitetu Ukrajine“, podvukao je on.
Pored toga, pomoćnik ruskog predsednika je podvukao da kao ključno pitanje za Rusiju ostaje pitanje statusa Krima i Donbasa, kao i prava stanovništva koji govori ruskim jezikom i denacifikacija. On je opovrgao izjave Kijeva da će biti isključena poslednja tačka iz pregovaračke agende.

Medinski: Rusija sa Ukrajinom želi mir za buduće generacije

Rusija nije menjala cilj na pregovorima sa Kijevom, Moskvi je potrebna mirna, slobodna, neutralna i nezavisna Ukrajina, koja ne predstavlja prostor za napade na Rusiju, potreban je „sporazum za buduće generacije“, izjavio je Medinski.

„Cilj Rusije je isti onaj koji je bio i početkom specijalne vojne operacije. Potrebna nam je mirna, slobodna, nezavisna Ukrajina, neutralna, a ne član vojnih blokova, NATO-a, već zemlja koja nam je prijatelj, sa kojom sarađujemo, gradimo budućnost i koja ne predstavlja prostor za vojne i ekonomske napade protiv naše zemlje. Prema tome, naš cilj se ne menja“, rekao je on.

Šef ruske delegacije je podvukao da se svaka cifra, svako slovo u sporazumu detaljno razmatra sa ukrajinskom stranom i dodao da Rusija želi da sporazum bude za buduće generacije kako bi živele u miru.
Medinski je istakao da su pregovori sa Ukrajinom teški i spori, ali da se vidi progres. Kako on navodi Rusija se trudi da što je pre moguće dođe do mira, kao i da se obe strane usaglase po raznim pitanjima.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Moskva: Dijametralno suprotni stavovi Rusije i SAD o Ukrajini, američka uloga krajnje destruktivna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala