Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak: Mora da se pronađe način za održavanje izbora 3. aprila na Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Miroslav Lajčak , specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, kaže da se bliži dan izbora u Srbiji, tako da se vrlo brzo mora postići politički dogovor koji ne bi narušio ustavnost takozvanog Kosova i koji bi omogućio kosovskim Srbima da ostvare pravo glasa na izborima 3. aprila, prenosi RTK.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Lajčak je poručio da je u svakodnevnom kontaktu sa institucijama takozvanog Kosova i Srbije kako bi se pronašlo rešenje za održavanje izbora i dodaje da bi takav dogovor stvorio još jednu atmosferu u političkom dijalogu na visokom nivou, koji će, kako navodi, biti nastavljen nakon izbora.
„Razgovarao sam o različitim temama i pitanjima odvojeno sa Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem. Razgovaralo se u nekoliko rundi oko tema oko kojih nije bilo dogovora, ali verujem da ćemo vrlo brzo postići dogovor o većini pitanja, posebno kada su u pitanju nestale osobe i upravljanje električnom energijom na severu. Dakle, nastavljamo da održavamo bilateralne sastanke između Brisela i Prištine i Brisela i Beograda“, rekao je Lajčak.
Lajčak kaže da i Beograd i Priština imaju različita očekivanja od dijaloga.
„Nije tajna da su očekivanja i na jednoj i na drugoj strani različita. Imali smo dva različita sastanka premijera Kurtija i predsednika Vučića u junu i julu prošle godine i bili su korisni za uspostavljanje kontakata i bolje upoznavanje“, rekao je on.
Međutim, kada su u pitanju nestale osobe, Lajčak je rekao da je to veoma osetljiva tema koja ne zahteva samo političko opredeljenje.
„Pitanje nestalih je osetljivo pitanje koje je u interesu obe strane, i za Kosovo i za Srbiju. Želimo da se angažujemo, ne samo politički, već i da se dogovorimo o merama i mehanizmima za ubrzanje ovog procesa“, rekao je on, preneo je Kosovo onlajn.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
SRBIJA
Kurti: Pokušaćemo da pronađemo rešenje za srpske izbore na Kosovu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala