- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Čavušoglu u Moskvi, održani razgovori sa Lavrovom /video/

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergeja Lavrova i Mevluta Čavušoglua
Sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergeja Lavrova i Mevluta Čavušoglua - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu doputovao je u posetu Moskvi. Održani su razgovori sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.
Ruski ministar je na početku sastanka rekao da se stavovi dve zemlje o Ukrajini ne podudaraju, ali da Moskva ceni napore Ankare.
„Ako govorimo o spoljnopolitičkim temama, ključno pitanje za nas danas je situacija u Ukrajini i neophodnost da se ona što pre normalizuje. Nije tajna da se naši stavovi po tom pitanju ne podudaraju ali mi veoma cenimo to što Turska nastoji da se objektivno odnosi prema zadacima povezanim sa ovom krizom“, rekao je Lavrov.
Dodao je i da Rusija ceni pristup Turske prema Konvenciji iz Montrea kojom se reguliše režim prolaska brodova kroz crnomorske moreuze.
Konvencija iz Montrea usvojena je 1936. godine. Ona podrazumeva slobodu prolaska kroz moreuz za trgovačke brodove i u mirnodopsko i u ratno vreme, ali u različitim režimima.
Istovremeno, dokument ograničava boravak ratnih brodova necrnomorskih država u Crnom moru na period od tri nedelje. U vanrednim situacijama Turska ima pravo da zabrani ili ograniči prolazak vojske kroz Bosfor i Dardanele.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na Samitu G20 u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
SVET
Ankara ne planira da uvodi sankcije Moskvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala