- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ankara ne planira da uvodi sankcije Moskvi

© AP Photo / Domenico StinellisPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na Samitu G20 u Rimu
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na Samitu G20 u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Ankara ne planira da uvodi sankcije Moskvi da bi kanal komunikacije sa Rusijom ostao otvoren, rekao je savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.

„Moramo nešto da preduzmemo, uzimajući u obzir prioritete naše zemlje. Mora da postoji akter koji može da razgovara sa Rusijom. Ko će razgovarati sa Rusijom ako svi spaljuju mostove? Ne planiramo da uvodimo sankcije da bismo ostavili otvoren taj kanal“, rekao je Kalin za Si-En-En Turk.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu koji je rekao da Turska ne želi da učestvuje u sankcijama protiv Rusije.

„Mi uopšte nismo učestvovali u takvim sankcijama u principu. Takođe nemamo nikakvu želju da učestvujemo u tim sankcijama“, rekao je Čavušoglu, prenosi agencija Anadolija.

O prolasku brodova kroz moreuze

Kalin je rekao i da Turska tumači Konvenciju iz Montrea tako da ne podstiče napetost i konsultuje se sa svima.
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je u ponedeljak da je Turska upozorila sve priobalne i kontinentalne zemlje da neće propuštati ratne brodove kroz svoje moreuze.
„Konvencija iz Montrea imala je ključnu ulogu u podršci miru i stabilnosti u Crnom moru. Članovi 19, 20, 21. su veoma jasni. Zaraćene strane ne mogu da prolaze kroz moreuze. Jedini izuzetak su brodovi koji se vraćaju u baze. Ti brodovi imaju pravo na povratak “, rekao je Kalin.
On je dodao da se Ankara konsultuje sa svima i da u ovom trenutku nije bilo zahteva za prolazak ratnih brodova kroz moreuze.
„Ne treba ni da ga bude. Otklanjamo taj rizik u skladu sa pravilima Montrea “, rekao je on.
Čavušoglu je kasnije saopštio da je Rusija povukla zahtev za propuštanje nekih njenih brodova koji nisu registrovani u Crnomorskoj floti kroz Bosfor i Dardanele.

„Želeli smo da Rusija povuče svoj zahtev o propuštanju kroz moreuz pojedinih njenih brodova koji nisu registrovani u Crnomorskoj floti. Moskva se složila s tim“, rekao je turski ministar, prenosi Anadolija.

Konvencija iz Montrea usvojena je 1936. godine. Ona podrazumeva slobodu prolaska kroz moreuz za trgovačke brodove i u mirnodopsko i u ratno vreme, ali u različitim režimima.
Istovremeno, dokument ograničava boravak ratnih brodova necrnomorskih država u Crnom moru na period od tri nedelje. U vanrednim situacijama Turska ima pravo da zabrani ili ograniči prolazak vojske kroz Bosfor i Dardanele.
Sputnjik cenzura - ilustracija  - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
SRBIJA
Poštovani pratioci, pod udarom smo brutalne cenzure – evo kako da budete uz nas
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
Ankara: Održavamo pozitivne odnose i s Moskvom i s Kijevom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala