- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Donete i odluke u vezi sa Ukrajinom: Čavušoglu nakon sastanka sa Lavrovom

© POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da su tokom pregovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi donete „određene odluke” u vezi sa humanitarnom situacijom i prekidom vatre u Ukrajini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Moramo hitno da obezbedimo prekid vatre kako bismo eliminisali ovaj humanitarni problem. Neophodno je obezbediti priliv humanitarne pomoći u Ukrajinu. O svemu tome smo danas razgovarali u veoma iskrenoj i poverljivoj atmosferi i doneli određene odluke“, saopštio je turski ministar na konferenciji za novinare.
On je izrazio nadu da će pregovori Rusije i Ukrajine dovesti do pozitivnih rezultata, sa svakom rundom pregovora – sve više.

U ratu nema pobednika

Prema rečima ministra, treba zaustaviti krvoproliće.
„Uvek smo tvrdili i tvrdićemo da u ratu nema pobednika“, naglasio je Čavušoglu.
On je rekao da se Turska pridržavala jasnog stava od početka krize u Ukrajini.
„Uvek smo pošteno i iskreno delili našu zabrinutost i kritiku, pozivali na zdrav razum i dijalog. Skretali smo pažnju na potrebu da se smanji tenzija i stvori polje za diplomatiju“, dodao je.
Uprkos složenosti uslova, nastavljamo da verujemo u diplomatiju, kaže Čavušoglu. „Održavamo tu veru, podržavamo pregovore vođene u Belorusiji i želimo da donesu pozitivne rezultate. Kako zemlja koja održava kontakte sa obema stranama, dajemo sve od sebe da doprinesemo tom procesu“, istakao je ministar.
S tim u vezi, podsetio je da je turska strana nedavno održala sastanak sa Lavrovom i šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom.
Sa svakim narednim sastankom, stavovi strana postaju jasniji i pružaju odgovarajuću osnovu“, smatra turski ministar.
Istovremeno, on je napomenuo da je Ankara zahvalna Moskvi na pomoći u evakuaciji turskih državljana iz Ukrajini, kao i da strane nastavljaju da održavaju kontakte o Marijupolju.

Lavrov: Nema prepreka za sastanak Putina i Zelenskog

Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da ruska i turska strana moraju često da se sastaju i da se redovno dogovaraju o međunarodnim pitanjima.
„Sasvim nedavno, 10. marta, održali smo sastanak u Antaliji. I današnji pregovori su potvrdili da je potrebno da se sastajemo često i da se dogovaramo o ključnim pitanjima naše bilateralne agende, ali pre svega o međunarodnoj situaciji koja trpi duboke promene“, rekao je ministar na početku konferencije za novinare nakon pregovora sa Čavušogluom.
Što se Ukrajine tiče, Rusija je spremna da se dogovora sa ukrajinskom stranom samo o onim sastancima koji će dovesti do konkretnih rezultata u rešavanju problema, napomenuo je ministar.
On je naveo da nema prepreka za sastanak predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, ali da on treba da obezbedi konkretne dogovore.
Međutim, kako kaže, organizacija sastanka Putina i Zelenskog danas nije bila tema u pregovorima sa Čavušogluom.
Sa svoje strane, turski ministar je potvrdio stav Ankare o spremnosti da organizuje sastanak lidera Rusije i Ukrajine na svojoj teritoriji, ukoliko to bude potrebno.
U isto vreme, Lavrov je naveo da Moskva ceni što Ankara zauzima konstruktivan pristup Ukrajini i što se nije pridružila antiruskim sankcijama Zapada.

Kijev predstavlja svoja zverstva kao ruska

Ukrajina predstavlja svoja zverstva kao ruska, naglasio je ruski ministar spoljnih poslova i optužio Zapad za pristrasnost prema onome što se dešava u Ukrajini, Kako kaže, zapadne zemlje podržavaju dezinformacije koje širi Ukrajina.
„Ukrajinska strana predstavlja fotografske i video-dokaze o zverstvima kijevskog režima kao dela ruske vojske“, upozorio je Lavrov i rekao da Moskva u svim kontaktima sa zapadnim kolegama skreće pažnju na neprihvatljivost takvih flagrantnih i nehumanih dvostrukih standarda.
Prema rečima ministra, ruska vojska i diplomate prikupljaju dokaze o ratnim zločinima kijevskog režima.
Ministar je konstatovao da raketni napad Oružanih snaga Ukrajine na centar Donjecka nije izazvao empatiju Zapada.
„Najviše što sam video bila je demonstracija mesta na koje je pao projektil sa natpisom koji ovaj čin pripisuje ruskim vojnicima, koji su navodno napali neko naselje koje je pod kontrolom ukrajinske vojske. Pre neki dan je odaržan razgovor sa jednim od evropskih lidera koji je pažljivo slušao sve o Donjecku, o ovom nečuvenom granatiranju uz kršenje humanitarnog prava i sve što je rekao je da je 'primio k znanju našu verziju događaja'. Mislim da su komentari ovde suvišni. Neka to bude na savesti onih koji pokrivaju zločine kijevskog režima“, zaključio je Lavrov.
Podsetimo, u raketnom napadu ukrajinskih snaga na centar Donjecka u ponedeljak poginula je 21 osoba, a 37 je ranjeno. Među stradalima i ranjenima ima dece.
Sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergeja Lavrova i Mevluta Čavušoglua - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
RUSIJA
Čavušoglu u Moskvi, održani razgovori sa Lavrovom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala