- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Bajatović: Za nekoliko dana kreću pregovori sa „Gaspromom“ o novom gasnom ugovoru

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović najavio je da će u narednih nekoliko dana početi pregovori sa „Gaspromom“ o novom dugoročnom gasnom aranžmanu za isporuke ruskog gasa Srbiji, koji bi trebalo da budu završeni najkasnije do polovine maja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Razmenili smo pisma o tome sa rukovodstvom Gasprom eksporta i Gasproma, i očekujemo da prva razmena papira, što konkretno znači kako oni vide situaciju sa novim dugoročnim ugovorom i kako je vidi Srbijagas, bude ovih dana“, rekao je Bajatović za Tanjug.
Dodao je da bi tako pregovori faktički trebalo da počnu ovih dana.
„Nadamo se da će se završiti najkasnije do 15. maja, jer se aranžman koji je dogovoren između predsednika Rusije i Srbije, Putina i Vučića, završava 31. maja, koji podrazumeva sadašnju cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa“, rekao je Bajatović.
O tome koju cenu očekuje za Srbiju i na koliko vremenski, Bajatović je kazao da će ugovor biti sklopljen na 10 godina, dok što se tiče cene ne može sada tačno da kaže pošto će ona biti rezultat kombinacije tzv. naftne formule i tržišne cene.
Takođe, sadržaće određenu fleksibilnost, pošto do sada to nije bilo formalno predviđeno u ugovorima, naglasio je Bajatović i napomenuo da na primer sada, u zimskom periodu, trošimo tri do četiri puta više gasa u nego leti.
Istakao je da je cilj da se obezbedi dovoljna količina gasa i da cena bude povoljnija od tržište, kao i da ugovor obezbedi određenu fleksibilnost.
„Ne mogu da kažem cenu, jer će zavisiti od cene nafte na tržištu, pa će takva biti i naša cena. Ali, ono što mogu da prognoziram jeste da bi se u prvoj fazi povrata cene gasa na neku normalnu vrednost ona mogla pozicionirati na nekih 800 ili 850 dolara. A, u kasnijoj fazi ako se smiri situacija u Ukrajini, cena bi mogla da se stabilizuje na nekih 600 do 650 dolara za 1.000 kubnih metara“, rekao je Bajatović.
Bajatović je napomenuo da Srbija sada kupuje gas i iz pravca Mađarske koji dolazi iz Ukrajine.
„Tu je trenutno bolja cena u odnosu na gas koji dolazi iz Slovačke ili iz Severnog toka 1, tako da mi kupujemo gas i iz Ukrajine za količine koje nam fale“, naveo je Bajatović.
Bajatović je istakao da ne očekuje prekide u isporuci gasa pošto to, kako je kazao, nije u interesu ni Rusije niti Evrope, pošto ni Nemačka ne može da izdrži odsustvo ruskog gasa.
„Ne vidim zašto bi neko hteo da se Bugarska, Srbija i Mađarska smrznu — nikakve rubljizacije plaćanja gasa neće biti. Gasprom je platio do kraja 2023. godine transport gasa. To je berzanska roba“, naveo je on.
Kada je reč o proširenju skladišta gasa Banatski Dvor, Bajatović je rekao da je Srbija već povećala sa 450 miliona metara kubnih na 550 bez skoro ikakvih investicija.
Cilj je da Srbija ima ukupno dve milijarde kubika gasa uskladišteno godišnje, što podrazumeva da se rade još dva skladišta, naveo je Bajatović.
„Radimo na tome da i Azotara krene da radi, a tamo su u Patrohemija i Rafinerija, kao i TE-TO Pančevo, što sve zahteva nove nove količine gasa. Drugo skladište bi bio Banatski Itebej koje je relativno blizu Banatskog Dvora. Postoje gasne instalacije i bi bili potrebni veliki troškovi za gasovod. To je skladište koje je dosta suvo i još je u završnoj fazi eksploatacije. Pregovaraćemo sa NIS-om da ponderišemo cene gasa koje nam ostaju unutra i da nam to prodaju ili iznajme, kako bi napravili novo skladište do kapaciteta do milijardi metara kubnih“.
Kada je reč o trenutnim rezervama gasa u Banatskom Dvoru, Bajatović je naveo da imamo još oko 60 miliona kubika u srpskom delu i oko 160 miliona ruskog.
Kompresorska stanica Velika Plana na trasi gasovoda Balkanski tok - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
EKONOMIJA
Ko pravi paniku: Propagandni gasni rat protiv Bugarske i Srbije
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija spremna za scenario ako EU uvede zabranu uvoza gasa i nafte iz Rusije
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala