- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ko pravi paniku: Propagandni gasni rat protiv Bugarske i Srbije

© Sputnik / Lola ĐorđevićKompresorska stanica "Velika Plana" na trasi gasovoda Balkanski tok
Kompresorska stanica Velika Plana na trasi gasovoda Balkanski tok - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Komentar bugarskog stručnjaka za energetiku da će Sofija obustaviti tranzit ruskog gasa Balkanskim tokom od turske do srpske granice, zbog toga što „Gasprom“ navodno insistira da „Bulgartransgasu“ tranzitnu taksu plati u rubljama pokazuje da je u ratu i ljubavi sve dozvoljeno.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Propraćena sa nizom poštapalica tipa „ako“, „najverovatnije“, „ukoliko“ ova propagandna akcija, osmišljena da izazove paniku, uperena je protiv Rusije ali i Bugarske i Srbije.
Neće doći do prekida dotoka gasa iz Bugarske u Srbiju gasovodom Turski tok. Izjave o tome deo su propagandnog rata koji traje, a na čijoj meti su Bugarska i Srbija, rekao je danas Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“ komentarišući pometnju koju je najava Rusa da će za hartije od vrednosti plaćanje biti u rubljama, zbog zamrzavanja deviznih sredstava u inostranstvu, a koju su neki u Bugarskoj „reflektovali” i na međusobne energetske transakcije.

Informacioni rat

Izjava Martina Vladimirova, bugarskog energetskog eksperta iz Centra za proučavanje demokratije u Bugarskoj za Bugarski radio (BNR) da Bugarska ima pravo da obustavi tranzit ruskog prirodnog gasa ako ne primi naplatu po ugovoru (u dolarima) izazvala je veliku pometnju.
Bugarska ima pravo da obustavi tranzit ako ne primi uplatu po ugovoru, rekao je 11. marta energetski stručnjak iz Centra za proučavanje demokratije.
Vladimirov je komentarisao mogućnost da „Gasprom“ tranzit gasa kroz Bugarsku plaća u rubljama, a ne u dolarima. I, okarakterisao je to kao razlog za obustavu tranzita. Rekao je da Bugarska može da ostane bez dve milijarde evra ulaganja u Turski tok ako „Gasprom“ bude želeo da plati tranzit ruskog plavog goriva u rubljama.
U Bugarskim medijima, međutim, nema informacija o tome da je „Gasprom“ to tražio. Oni se bave temom najavljenog poskupljenja gasa za više od 50 odsto.
Nema ni zvanične izjave nekoga od predstavnika bugarskih energetskih kompanija, niti vlasti – ni o tome u kojoj valuti će se plaćati tranzit gasa niti da se razmišlja o obustavi tranzita Balkanskim tokom od turske do srpske granice.

Šta je rekao Vladimirov?

Bugarska ima pravo da obustavi tranzit ruskog prirodnog gasa ako ne primi naplatu po ugovoru, rekao je za BNR Vladimirov 11. marta.
Ranije je ambasadorka Rusije Eleonora Mitrofanova podsetila da je Bugarska među 48 zemalja na listi neprijateljskih zemalja Moskve, što znači da će sva plaćanja ovoj zemlji biti vršena u rubljama. Vladimirov je dodao da Bugarskoj preti gubitak od dve milijarde leva ulaganja u Turski tok, ukoliko „Gasprom“ bude želeo da plati tranzit ruskog plavog goriva kroz našu zemlju u rubljama.
„Bugarska ne sme da podlegne pritisku Moskve i svaka akcija na ponovnom pregovaranju o gasnim ugovorima mora da bude koordinirana sa Briselom“, rekao je za BNR ovaj stručnjak.
Prema njegovim rečima, najverovatnije u ugovoru o tranzitu ruskog gasa kroz Bugarsku piše da se plaćanja vrše u dolarima:
„Ono što „Gasprom“ može da iskoristi je, verovatno, klauzula više sile i to je izjednačavanje sankcija sa takvom okolnošću, što zahteva promenu uslova ugovora sa „Bulgartransgazom“ za tranzit plavog goriva“, objasnio je Vladimirov sugerišući da ruski dobavljač gasa može ponuditi kompenzacije.
„„Bulgargaz“ plaća u dolarima potrošnju ruskog prirodnog gasa po dugoročnom ugovoru sa „Gaspromom“ i na taj način se može prebiti tranzit koji „Bulgargaz“ dobije kao plaćanje od „Gasproma“. Ali, to mora da se izmiri preko „Bugarskog energetskog holdinga“, koji je nalogodavac oba gasna preduzeća“, pojasnio je Vladimirov.
Ovaj ekspert komentariše, takođe, da je izloženost „Bulgartransgaza“ „Gaspromu“ ogromna.
„„Bulgartransgaz“ je napravio ogromne investicije. Uložio je više od dve milijarde leva u izgradnju Turskog toka na bugarskoj teritoriji. Ova sredstva će biti nadoknađena kroz plaćanje tranzitnih taksi od „Gasproma“. Tako da je izuzetno rizično pristati na primanje plaćanja u rubljama, kada rublja propadne na međunarodnim berzama“, zaključuje Vladimirov.

Nema zvanične najave prekida tranzita

Ni tada a ni danas nema zvanične najave prekida tranzita ruskog gasa kroz Bugarsku. Kao što nema ni zvaničnog zahteva „Gasproma“ da se u ovim energetskim aranžmanima posluje u rubljama.
Treba, međutim, imati u vidu da Bugarska „Gaspromu“ gas plaća u dolarima, tako da sigurno postoji mogućnost „prebijanja“ ovih plaćanja. Tim pre što bi bez ruskog gasa Bugarska bila u velikom problem, ne samo zbog korišćenja ovog energenta za grejanje jer se gas koristi i u industriji. A Bugarska dobija veoma male količine gasa iz Grčke, koje nikako ne mogu nadomestiti količine koje stižu u Balkanski tok iz Turske gasovodom Turski tok.
Kako zemlje EU za sada nisu obustavile kupovinu ruskog gasa, a tranzit ovog energenta se obavlja kroz sve gasovode iz Rusije ka Evropi za sada nema opasnosti od toga da Srbija ostane bez ovog energenta.

Neko pravi paniku

Ističući da se prekid dotoka gasa kroz Bugarsku „neće desiti iz prostog razloga što je gas berzanska roba. Uvek možete nekom količinom gasa da platite transport. Ja čak mislim da oni to kompenzuju, ali neće da kažu“, rekao je Bajatović za TV Hepi.
Kako je ocenio, nema nikakve sumnje da sa berzanskom robom, koja je isto što i novac, može platiti transport gasa bez uvođenja rublje u takvu transakciju.
„Nema uopšte potrebe da razmatramo te geopolitičke izjave, koje se koriste u informacionom ratu . Ja sam čak siguran da je to neko pustio da bi se pravila panika u regionu. Između ostalog, pritisak je na Bugarsku i na Srbiju“, komentariše Bajatović.
Ukazujući da bi Bugarska bila u problem da obustavi transport gasa, jer bi ostala bez ovog energenta, Bajatović je prokomentarisao i to da ni „Gaspromu“, odnosno, Rusiji nije u interesu da ostane bez prihoda od izvoza gasa.
Sve skupa „evropska jednačina snabdevanja gasom ne može se rešiti bez ruskog gasa najmanje u narednih sedam godina“, zaključio je Bajatović ističući da je dobro što ovih dana cene gasa na evropskim berzama padaju, kao i cene sirove nafte, čija cena je u naftnoj formuli za cenu gasa.
Dobro je, svakako i to što su kupci gasa, među kojima je i Srbija, sa „Gaspromom“ dogovorili da gas plaćaju evrima, a ne dolarima. A kada se još evropski kupci gasa odluče da razmišljaju svojom glavom, a ne po diktatu Vašingtona za očekivati je da ruski energenti evropskim kupcima pojeftine. A biće manje bitno da li se roba plaća evrima ili dolarima, piše portal „Energija Balkana“.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
EKONOMIJA
Bajatović: Neće doći do prekida dotoka gasa iz Bugarske
Gasovod u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
REGION
Bugarski ekspert: Odustajanje od ruskog gasa bi za nas predstavljalo pogubnu politiku
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija spremna za scenario ako EU uvede zabranu uvoza gasa i nafte iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala