- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Vorkejšn“ i „stejkejšn“: Došlo je novo doba rada, a produktivnost je odlična

CC0 / Piksabej / laptop
laptop - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Mnogo toga se promenilo od marta 2020, kada je nastupila pandemija. Nova bolest uticala je na razne društvene aspekte, pa i na režim rada. Čini se da smo nikad brže i lakše prešli na nekonvencionalni oblik poslovanja - rad na daljinu, a već sada se susrećemo sa novim terminom. U pitanju je vorkejšn (workation) ili rad sa turističke destinacije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Kao spoj engleskih reči work (vork - raditi) i vacation (vekejšn - odmor), ovaj novi pojam ne znači da radite dok ste na odmoru, za koji ste se možda jedva izborili, već suprotno - da dobijate novu vrstu „slobode“.
Naime, moderne tehnologije su donele brojne prednosti potpuno promenivši koncept poslovanja, učinivši ga fleksibilnijim.
Zaposleni koji se odluče za vorkejšn su neka vrsta naprednijih digitalnih nomada, piše „Telegraf biznis“.

O čemu je reč

Trend je počeo stidljivo da se probija i pre korone, a definiše ga odmor tokom kojeg se radi u znatnom obimu.
Vole ga i poslodavci i zaposleni, jer im pomaže da smanje rashode vezane za kiriju, dok se istovremeno podstiče rad sa bilo koje tačke na planeti. Nebitno je da li radite od kuće ili iz nekog turističkog mesta, a zagovornici ove ideje kažu da je dobra i sa ekološke strane, budući da nema svakodnevnih odlazaka na posao automobilom ili avionom.
Vorkejšn se razlikuje od trenda digitalnih nomada koji putuju planetom, ne moraju imati bazu u nekoj zemlji i na laptopu odrađuju puno radno vreme. U aktuelnijem obliku rada, zaposleni može da ima manje obaveza tokom dana, a period rada je ograničen na nekoliko dana ili nedelja.
Ovaj trend je lane zavladao „Guglom“, kada su radnicima, nevezano za godišnji odmor, iz kompanije ponudili četiri nedelje vorkejšna. Povratni rezultati su bili iznenađujuće dobri.
Ono što je zaključak sa nedavno održane Svetske berze turizma, na berlinskom ITB-u, jeste da stručnjaci iz te oblasti polažu dosta nade u vorkejšn tržišnu nišu. Ispostavilo se da su osobe kojima je dopušten ovakav, fleksibilniji rad - često kreativnije i produktivnije, premda treba istaći i neke mane: recimo, lako se može zamagliti granica između privatnog i poslovnog.
Neki poslodavci, pak, vorkejšn nude kao takozvanu benefit, računajući da će tako uštedeti na izdacima vezanim za održavanje motivacije i zadržavanje radne snage. A uz ovaj pojam neretko ide i stejkejšn (staycation), koji se odnosi na odmor i putovanje u regiji u kojoj se živi.
Pranje prozora - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
DRUŠTVO
Kućni poslovi smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara
Devojka s naočarima za računarom - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Sindrom kompjuterskog oka: Neočekivana zdravstvena posledica rada od kuće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala