- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kućni poslovi smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

CC0 / / Pranje prozora
Pranje prozora - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Trčanje ili brzo hodanje nisu jedini način da smanjite rizik od srčanih bolesti, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Američkog udruženja za srce. Samo obavljanje rutinskih aktivnosti, koje se nazivaju kretanjem u svakodnevnom životu, kao što su kućni poslovi, baštovanstvo i kuvanje mogu biti veoma korisni za kardiovaskularno zdravlje.
U poređenju sa ženama koje su se svakodnevno kretale manje od dva sata dnevno, one koje su se kretale najmanje četiri sata imale su 43 odsto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, 43 odsto manji rizik od koronarne bolesti srca, 30 odsto manji rizik od moždanog udara i, pre svega, 62 odsto manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti.
Tim predvođen istraživačima sa Univerziteta u Kaliforniji proučavao je uticaj kretanja u svakodnevnim aktivnostima na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

„Studija pokazuje da se svako kretanje računa za prevenciju bolesti. Svakodnevni život, koji uključuje širok spektar aktivnosti koje svi radimo dok smo na nogama i van stolice, rezultiralo je manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti“, rekao je prvi autor studije Steve Ngujen.

Istraživači su koristili algoritam mašinskog učenja da klasifikuju svaki minut proveden dok ste budni kao jedno od pet ponašanja: sedenje, sedenje u vozilu, stajanje, kretanje u svakodnevnom životu i hodanje ili trčanje.
Kretanje u svakodnevici obuhvata aktivnosti koje se obavljaju kada stojite i hodate u prostoriji ili u dvorištu, kao što su oblačenje, pripremanje hrane ili rad u bašti.
Kao deo studije istraživači su izmerili fizičku aktivnost skoro 5.416 američkih žena, starosti od 63 do 97 godina, koje nisu imale srčana oboljenja na početku studije. Učesnice su nosile merač sedam dana da bi se dobila tačna merenja vremena koje su provele u kretanju i, što je još važnije, vrste ponašanja uobičajenih u svakodnevnom životu koje dovode do kretanja, prenosi Sputnjik mundo.
Ranije studije su se obično fokusirale na intenzitet i trajanje aktivnosti poput trčanja i brzog hodanja, dok je trenutna studija merila manje pokrete različitih intenziteta tokom aktivnosti poput kuvanja.
Kardiovaskularne bolesti su i dalje vodeći uzrok smrti i kod žena i kod muškaraca, sa najvišim stopama kod odraslih starijih od 65 godina.
U ovoj studiji, kod 616 žena je dijagnostikovana kardiovaskularna bolest, 268 koronarna bolest, 253 su imale moždani udar, a 331 je umrla od kardiovaskularnih bolesti.
Devojka pere sudove - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Presuda digla prašinu na mrežama: Muškarac mora da plati bivšoj ženi 750.000 dinara za kućne poslove
Devojka pere sudove - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2017
Perite sudove — zdravo je
Radnik pored turbo-motora u fabrici Simens u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2021
Koji narod najviše radi, koji voli šoping i kućne poslove, a ko se najviše izležava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala