Presuda digla prašinu na mrežama: Muškarac mora da plati bivšoj ženi 750.000 dinara za kućne poslove

© Fotolia / BeeboysDevojka pere sudove
Devojka pere sudove - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Pratite nas
Sud u Pekingu nakon razvoda bračnog para naredio je muškarcu da plati ženi kompenzaciju za sve kućnke poslove koje je obavljala tokom braka. Kako je sud naložio, žena treba da dobije 50.000 juana (750.000 dinara) za pet godina neplaćenog rada u kući.

Veruje se da je ovo prva sudska odluka tog tipa nakon uvođenja novog zakona o novčanoj nadoknadi za obavljanje kućnih poslova, piše Independent.

Presuda je podigla prašinu na internetu gde se raspravlja o vrednosti kućnih poslova, a neki tvrde da je odšteta premala. 

Razvod braka - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2020
Posle 70 godina braka 99-godišnji muškarac zatražio razvod jer je saznao da je prevaren

Prema sudskim podacima, muškarac identifikovan pod prezimenom Čen podneo je papire za razvod od svoje supruge Vang prošle godine, a u braku su bili od 2015. Ona je najpre odbijala da potpiše papire, ali je kasnije zatražila novčanu naknadu tvrdeći da Čen u braku nije obavljao kućne poslove, niti je brinuo o njihovom sinu.

Sudija je novinarima rekao da podela imovine nakon razvoda obično podrazumeva onu materijalne vrste, ali je dodao i da kućni poslovi čine nematerijalnu imovinsku vrednost i da zato muškarac sada mora da plaća i alimentaciju u iznosu od 2.000 juana mesečno i da jednokratno isplati ženi 50.000 juana na ime proteklog rada u kući.

Prema novom zakonu u Kini, koji je na snagu stupio ove godine, supružnik ima pravo da traži naknadu prilikom razvoda ako je snosio veću odgovornost u podizanju dece, ako je brinuo o starijim rođacima ili pak pomagao partneru u vođenju posla. 

Prethodno se takav zahtev mogao podneti samo ako je  to bilo navedeno u predbračnom ugovoru, što nije uobičajena praksa u Kini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala