- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Rok legenda: „Kenselovanje“ Rusa je „apsolutno rasistička“ mera

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaSerž Tankian, System of a Down
Serž Tankian, System of a Down  - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Otkazivanje nastupa ruskih umetnika zbog operacije u Ukrajini je „apsolutno rasistička“ mera, smatra Serž Tankian, pevač alternativnog rok benda System of a Down koji je osvojio nagradu „Gremi“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Tim rečima Tankian je na Fejsbuku prokomentarisao članak u kome se navodi da je Montrealski simfonijski orkestar otkazao koncert svetski priznatog ruskog pijaniste Aleksandra Malofejeva zbog „akcija Moskve u Ukrajini“.
Kanadski mediji javili su da je „otkazivanje“ ruskog umetnika usledilo nakon pritiska lokalne ukrajinske zajednice. „Si-bi-si“ navodi da su neki muzičari odbili da sviraju sa Malofejevim, dok je orkestar saopštio da bi njegov nastup bio „neprikladan“.
„To nije samo apsurdno, već je apsolutno rasistički“, napisao je Tankin.
Pevač System of a Downnije bio jedini koji je ogorčen ovom odlukom. Neki smatraju da je Tankian osudio odluku ruskih vlasti da započnu specijalnu operaciju u Ukrajini.
Drugi su izrazili žaljenje što nisu mogli da vide nastup virtuoza i pozvali su orkestre u svojim zemljama da ga pozovu.
Neki su se pitali da li će zapadne države ukinuti rusku kulturu u celini i izgleda da su njihovi strahovi opravdani.
Nekoliko dana nakon što je Montrealski simfonijski orkestar otkazao koncerte Aleksandra Malofejeva, orkestar Filarmonije u Kardifu, u Velsu, „uklonio“ je Čajkovskog sa repertoara.
Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini čiji je cilj, prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, denacifikacija Ukrajine i zaštita stanovnika Donjecke i Luganske Narodne Republike od genocida kog protiv njih sprovodi ukrajinsko rukovodstvo.
Osim toga, ruski fudbalski klubovi su diskvalifikovani sa svih međunarodnih turnira, a Sankt Peterburgu je oduzeto pravo da bude domaćin finala UEFA Lige šampiona. Međunarodni paraolimpijski komitet suspendovao je ruske sportiste sa igara u Kini.
Univerzitet u Milanu otkazao je kurs o Dostojevskom, a svetski poznati i priznati dirigent Valerij Gergijev dobio je otkaz u Minhenskoj filharmoniji zbog odbijanja da osudi postupke ruskih vlasti.
Čak su se i životinje našle na meti sankcija Zapada. Međunarodna federacija mačaka (FIFe) zabranila je svim mačkama čiji su vlasnici Rusij da se takmiče na izložbama koje organizuje, podseća Sputnjik internešnal.
Pink Flojd na koncertu Lajv 8 u Londonu 2. jula 2005. - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
KULTURA
„Pink Flojd“ i Dejvid Gilmor uklanjaju muziku sa digitalnih platformi u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala