- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novi udar na džep građana Crne Gore: Rekordne cijene goriva, poskupljuju i osnovne namirnice

© Sputnik / Nebojša PopovićProdavnica
Prodavnica - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Standard građana Crne Gore doživljava novi udar: do 28. marta litar benzina će u Crnoj Gori koštati 1,74 eura, odnosno 1,78 eura za benzin od 100 oktana, dok će litar eurodizela biti 1,74 eura.
Od jutros nema gužvi na benzinskim pumpama u Crnoj Gori, prethodnih dana građani su napunili rezervoare, a nerijetko i plastične bidone.
Goran Kapor, novinar dnevne novine „Vijesti“, kaže za Sputnjik da je ovo najveće povećanje cijene goriva u Crnoj Gori i da to jeste posledica rata u Ukrajini, ali i odluke zemalja OPEK da ograniče proizvodnju sirove nafte.
„Vlada Crne Gore može uticati na cijene goriva i ona je pripremila zakon o sniženju akciza na gorivo za 40 odsto. To bi snizilo cijenu goriva za 20, do 25 centi“, kaže Kapor.

Uticaj rasta cijena goriva

On smatra da se mogu očekivati i veće cijene drugih proizvoda. Konkretno, pekari najavljuju da bi mogli povećati cijene do 25 odsto, dakle vekna hleba bi mogla da košta 80 centi. Pekari su uslovljeni jer su dobavljači najavili nove cijene pšenice i ostalih žitarica.
„Na evropskim berzama rastu cijene žitarica, jer je ograničen izvoz iz Rusije i Ukrajine koje su najveći proizvođači žitarica u Evropi. Polako svi ulaze u začarani krug, imamo povećanje cijena goriva, pa zbog toga i cijena osnovnih životnih namirnica i sve to izaziva inflaciju, dokle će to ići teško je predvidjeti. Cijene goriva će u Crnoj Gori dodatno rasti još naredna dva mjeseca, jer će zemlje OPEK tek u maju donijeti odluku o tome da li će povećati proizvodnju“, objašnjava Kapor.
Što se tiče cijena hrane, one će po njegovom mišljenju beležiti rast duži period. On kaže da se sada ne zna da li će biti sjetve u Rusiji i Ukrajini i u kojem obimu, što će uticati na cijenu žitarica na svjetskom tržištu
„Pitanje je i da li će i do kada Rusija biti pod sankcijama i to će uticati na formiranje cijene osnovnih životnih namirnica na evropskim berzama“, kaže Kapor.
I ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže za Sputnjik da se veoma teško snaći na tržištu derivata, jer smo imali rekordne cijene barela, koji je poslednjih dana ipak pao ispod sto dolara.
Drecun, međutim, vjeruje da će se te cijene, bez obzira na rat u Ukrajini, stabilizovati.
On primjećuje da Rusija može da se sa evropskog tržišta okrene na azijska i južnoamerička tržišta.
„Rusija možda neće toliko trpjeti sankcije koliko Evropa, odnosno onaj njen dio koji je debelo zavisan od uvoza energenata iz Rusije, tako da smo pred velikom raskrsnicom svjetske istorije”, kazao je Drecun za Sputnjik.

Spasiti turističku sezonu

Ono što bi Crna Gora trebalo da preduzme jeste, kako kaže, da se pripremi da spasi narednu turističku sezonu. Drecun rješenje vidi u okretanju regionu i domaćem tržištu.
„Doći će turisti iz Srbije, Bosne, Makedonije… Teško je pretpostaviti da će u Crnu Goru navaliti turisti iz Zapadne Evrope dok traje rat u Ukrajini. Ako se dogovorimo i spustimo cijene, mogli bismo izvući nešto od sezone. Ako bude eskalacije sukoba turizam ni na nivou Evrope neće cvjetati“, kazao je on.
Drecun napominje da država mora pomoći da se održi poljoprivredna proizvodnja.
„Jedini način je da se svi koncentrišemo i nađemo rješenje, a kad sve ovo prođe, možemo da vodimo političke ratove kako to radi civilizovan svijet“, dodao je on.
Istakao je da Crna Gora ima ogroman neiskorišćeni potencijal.
„Ja opet apelujem da se afirmiše realna ekonomija, da se afirmiše proizvodnja hrane. Mislim da će mnogi sada shvatiti da im je važnije da jedu nego da se voze kolima. Bez vožnje ćemo moći, a bez hrane nećemo“, rekao je Drecun.
Obojica sagovornika smatraju da celu situaciju otežava i činjenica da je zbog političke krize u Crnoj Gori blokiran rad skupštine.
„Do kada će sve ovo trajati teško je predvidjeti, a građani Crne Gore su taoci te političke krize“, objašnjava Kapor, dok Drecun konstatuje da je „pomalo nedogovorno“ ponašanje poslanika dok vrtoglavo rastu cijene.
Dritan Abazović, lider URA - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
REGION
Komisija Vlade Crne Gore usvojila sankcije protiv Rusije
Benzinska pumpa u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
REGION
Od ponoći cene goriva u Crnoj Gori na istorijskom maksimumu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala