- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbiji je iz Andaluzije neočekivano stigao vredan poklon

© REUTERS / AZIZ KARIMOVNemanja Gudelj i Stefan Mitrović na meču Azerbejdžan – Srbija
Nemanja Gudelj i Stefan Mitrović na meču Azerbejdžan – Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Srbije neočekivano je dobila pojačanje na poziciji štopera za Mundijal koji će krajem godine biti održan u Kataru. Naime, Nemanja Gudelj koji je bio sinonim za zadnjeg veznog, prekomandovan je silom prilike u srce Seviljine odbrane i od tada je neizostavan šraf u mašineriji iz Andaluzije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Seviljski berberin“ ima najčvršću odbranu u Primeri, što potvrđuje samo 19 primljenih golova iz 28 odigranih utakmica. Čak je i lider Real Madrid primio dva gola više, a šta tek reći za Simeoneov Atletiko koji je bio sinonim za defanzivu, jer je čak 36 puta ove sezone vadio loptu iz mreže.
Gudelj je na prethodnih 11 utakmica u svim takmičenjima, samo jednom odigrao na svojoj prirodnoj poziciji - zadnjeg veznog, a preostalih deset susreta odigrao je na mestu štopera.
I to kako. Maestralno! U tandemu sa Kundeom bio je neprolazan i konstantno je dobijao natprosečne ocene od strane španskih medija.
Protiv Vest Hema u osmini finala Lige Evrope srpski reprezentativac bio je odličan i uspeo je da sačuva mrežu svog tima, dok je i tri dana kasnije protiv Rajo Valjekana bio jedan od najboljih na terenu u remiju 1:1.

Ipak, treba biti realan i priznati da je Gudelj od početka karijere slovio za univerzalca i da je bez problema mogao da odgovori na poziciji desnog beka, štopera ili zadnjeg veznog, ali je uglavnom ta pozicija „četvorke“ ili „šestice“ bila njegova omiljena. Tu se najkomfornije osećao.

Kako je vreme odmicalo i kako su prolazile godine, bivši fudbaler holandske Brede, Ajaksa i AZ Alkmara, koji je jedno vreme pokušao i da bude „desetka“ odnosno organizator igre, ali se nije se snašao, prekomandovan je u poslednju liniju.
Nemanja je oduvek bio čovek zadatka, čovek poverenja, univerzalac koji je spreman da trči „dva dana bez prestanka“ i da razbija protivničke napada, a ne da ih kreira.
Nedavno je Gudelj odigrao jubilarni 100. meč za Sevilju što je potvrda koliko je bitan igrač za Andalužane i koliko mu Đulen Lopetegi veruje.
Opet je i to poverenje stiglo iznuđeno, s obzirom na to da je prošlog leta Sevilja htela da ga proda, ali je on insistirao da ostaje u Španiji. Kao i da su povrede (pre)često krojile sastav Sevilje. Štoperi Karlos, Kunde i Rekike koji su strogo profilisani za srce odbrane, neretko su bili van stroja, pa je Gudelj poput „vatrogasca“ uskakao da gasi požar.
I obično je to maestralno činio. U pobedi Sevilje nad Atletiko Madridom (2:1) srpski reprezentativac ušao je sa klupe zbog povrede beka Montijela, ali je Kunde tada prekomandovan na mesto beka, a Gudelj je odradio vrhunski posao u srcu odbrane sa Karlosom.
Kasnije je i protiv Kadiza bio na visini zadatka, kao i na prethodna dva meča Sevilje u Primeri i Ligi Evrope, protiv Rajo Valjekana i Vest Hema.
Sve to nedvosmisleno ukazuje da su selektor Srbije Dragan Stojković Piksi i Orlovi iz Andaluzije dobili neočekivani poklon, jer će Gudelj bez problema moći da konkuriše u novembru i decembru za srce odbrane Srbije na Svetskom prvenstvu.
Piksi preferira igru sa trojicom u poslednjoj liniji, dok bekovi imaju ofanzivniju ulogu i više pomažu veznim igračima, neumorno špartajući kraj leve i desne aut linije.
Nikola Milenković ima zacementirano mesto pozadi, ostali su promenljivi. Miloš Veljković sa Verderom igra Cvajtu, Strahinja Pavlović koji je otkrovenje u dresu s nacionalnim grbom je poslat na pozajmicu iz Monaka u Bazel, dok je Matija Nastasić malo, malo pa povređen, a tu je i Stefan Mitrović iz Hetafea.
Piksi bi zato mogao da dobije još jednu opciju sa Gudeljom, koji mu je ruku na srce, dosad igrao na poziciji zadnjeg veznog, gde Srbija ima Nemanju Maksimovića, Sašu Lukića.
Ipak, od viška glava ne boli pa je jasno da će Piksi na zimu biti na slatkim mukama jer ima univerzalnog igrača Nemanju Gudelja koji je dosad odigrao 44 utakmice u najdražem dresu.
Goran Plavi Stevanović – novi selektor U21 reprezentacije Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
SPORT
Stevanović objavio spisak 23 „orlića“
Pjer Emerik Obamejang - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
SPORT
Iz Londona je otišao bez pozdrava, a sada u Barseloni piše istoriju
Nebojša Uške Vučićević - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
SPORT
Krug „dvojkom“ vrti u večnost!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala