- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ko zapravo treba da brine: Novi projekat Pekinga i Moskve ruši planove Zapada

© Sputnik / Alexandr Demyanchuk / Uđi u bazu fotografijaRublje u juani
Rublje u juani - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Samo dan pošto je zapretio Kini da će imati posledice ako pokuša da pomogne Rusiji da nadoknadi gubitke od zapadnih sankcija, Vašingtonu je stigao odgovor združenim snagama Pekinga i Moskve. Najavili su skoro kreiranje nezavisnog međunarodnog valutno-finansijskog sistema Kine i članica Evroazijskog ekonomskog saveza. Ko zapravo treba da brine?
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Štura informacija koja najavljuje formiranje valutno-finansijskog sistema nije mnogo otkrivala. Biće zasnovan na novoj međunarodnoj valuti koja će se oslanjati na indeks nacionalnih valuta država-članica i cenu robe na berzama. Predlog projekta će prvi put biti razmatran do kraja marta.

Novi finansijski sistem Pekinga i Moskve

Na pitanje šta će on, suštinski, značiti, uz ogradu da detalji nisu poznati, profesor bankarstva na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, dr Đorđe Đukić, kaže da bi taj sistem trebalo da olakša nesmetani platni promet, pre svega izmeću Rusije, odnosno članica EES i Kine, ali i ističe da će to neminovno dovesti i do slabljenja dolara u međunarodnim transakcijama.
Da li će to biti jedna vrsta pandana SVIFT-u, međunarodnom bankarskom sistemu za prenos informacija o obavljenom plaćanju, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija iz gotovo svih zemalja sveta? Zapad je sankcionisao jedan broj ruskih banaka isključenjem iz tog sistema, a u njemu ostavio one koje su njemu bitne, pre svega za plaćanje ruskih energenata za koje i dalje nema alternativu.

Lakša mogućnost plaćanja

Po oceni Đukića, najavljeni sistem će olakšati mogućnost plaćanja velikog broja transakcija, naročito kada je reč o trgovini sirovinama i plaćanjima po tom osnovu. Što je jako bitno olakšaće realizaciju priliva kompanijama i isporučiocima, kaže on za Sputnjik.
On, pri tom, ističe da će njegovi tvorci na osnovu vrlo suptilne analize morati da povedu računa o tome u kojoj meri valute koje će biti uzete u obzir i robni indeksi treba da učestvuju i kojim ponderom u celom tom mehanizmu.

Već godinama radili na svom sistemu

Da ovakav potez nije bio neočekivan jasno je s obzirom na to da je Moskva još od uvođenja sankcija 2014. posle odluke Krima da se priključi Rusiji krenula sa pripremama alternativnog sistema plaćanja potpuno autonomnog i nezavisnog od bilo kog sistema plaćanja pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. Prema procenama, on je već bio spreman za međusobna plaćanja unutar zemlje.
© Foto : SWIFTOd uvođenja sankcija 2014. Rusija je krenula sa stvaranjem alternativnog sistema plaćanja SVIFT-u koji je pod kontrolom Zapada
Međunarodni bankarski sistem SVIFT - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Od uvođenja sankcija 2014. Rusija je krenula sa stvaranjem alternativnog sistema plaćanja SVIFT-u koji je pod kontrolom Zapada
Na sličnom sistemu je u međuvremenu radila i Kina, upravo da bi predupredila ucene Vašingtona sa čijim se protekcionističkim merama bori već nekoliko godina.
Pri tom, oba sistema i kineski i ruski, su predvidela mogućnost prometa u svim valutama, a ne samo u najjačih pet koje čine korpu valuta međunarodnih institucija.
Đukić smatra da bi novi sistem, pored Kine i članica EES - Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana i Kirgizije, mogle da koriste i države koje nisu uvele sankcije Rusiji a takvih je ogroman broj u svetu – cela Južna Amerika, Afrika, gotovo cela Azija.
On zato ukazuje na još jednu dimenziju koja proističe iz procesa izbacivanja ruskih banaka iz SVIFT sistema.

Gađali Ruse pogodili dolar

„Mislim da je to defakto neka vrsta mehanizma koji će dovesti do daljeg slabljenja dolara u međunarodnim transakcijama. Neće ga sigurno brzo svesti na minimum, ali to će biti inicijalna kapisla koja je kao iznuđen potez uslovila rekaciju Rusije i Kine“, uveren je naš sagovornik.

Nedavno je i Volstrit džornal pisao da Kina ima sosptveni sistem plaćanja u koji je uključeno još više međunarodnih banaka nego u ruski. Najava novog nezavisnog međunarodnog valutno-finansijskog sistema Kine i EES samo je potvrdila da su bila opravdana strahovanja zapadnih kritičara da će izbacivanje Rusije iz SVIFT-a dodatno zbližiti Rusiju i Kinu, ali i umanjiti značaj dolara u globalnom finansijskom sistemu koji već neko vreme opada. Trenutno se nešto više od polovine svih transakcija još obavlja u toj valuti.
© Sputnik / Sergey GuneevUprkos pretnjama Vašingtona Kini zbog saradnje sa Rusijom, Moskva i Peking su odgovorili novim zajedničkim finansijskim sistemom
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Uprkos pretnjama Vašingtona Kini zbog saradnje sa Rusijom, Moskva i Peking su odgovorili novim zajedničkim finansijskim sistemom

Neumitan zaseban put

Đukić smatra da iznuđeni efekti nametanja teških zapadnih ekonomskih sankcija Rusiji samo govori da je bilo neumitno da Rusija i Kina idu svojim putem i formiraju paralelan finansijski sistem. Pogotovo, kako napominje, u kontekstu novih međunarodnih odnosa koji su potpuno različiti od onih u prošlosti.
A dok se novi sistem ne etablira, zainteresovane kompanije za poslovanje sa Rusijom pod sankcijama mogu naći put preko zemalja koje im se nisu priključile. Ali to, kako napominje, poskupljuje svaku isporuku, gura troškovnu inflaciju i rast cena na malo i svi onda plaćaju cenu toga.
To će se, ipak, dešavati, smatra on, jer se kompanije bore da na stokovima imaju što manje zaliha robe, pa će ići i preko trećih zemalja.

Zajedno su jači

A ako se zahvaljujući novom sistemu Rusija, Kina i preostale članice EES nađu u trgovinskim odnosima sa drugim zemljama, uključujući tu i SAD, aranžmane o plaćanju će praviti sa većom pregovaračkom moći nego što je to do sada bio slučaj, ocenio je Đukić.
Kina je druga ekonomija sveta i već nekoliko godina prva kada se snaga privrede računa paritetom kupovne moći, dok je Rusija uprkos sankcijama kojima je izložena već godinama, 11 privreda sveta, a po paritetu kupovne moći šesta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala