- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Čudna teorija, naučna fantastika“: Da li je dron koji je pao na Zagreb nosio bombu

© Tanjug / FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASICPad drona u Zagrebu
Pad drona u Zagrebu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Dron koji je pao u blizini studentskog doma u Zagrebu uzburkao je hrvatsku političku scenu posle izjave ministra odbrane Marija Banožića da je letelica nosila bombu. Sazvana je posebna sednica Odbora za odbranu hrvatskog Sabora, na kojoj će se govoriti o padu bespilotne letelice, a mnogi njegovi članovi ne veruju u ministrovu teoriju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Sednica Odbora za odbranu hrvatskog Sabora na čijem dnevnom redu će biti pad drona u Zagrebu, zakazana je za sredu, rekao je predsednik Odbora, socijaldemokrata Franko Vidović. On je dodao da će sednica biti zatvorena za javnost.
„Sednica je sazvana isključivo zbog pada drona, pozvali smo i pripadnike Ministarstva odbrane, kao i načelnika glavnog štaba oružanih snaga“, kaže Vidović.
Tvrdnje savetnika ministra odbrane Željka Živanovića da je na Jarunu pala letelica koja je nosila bombu sa 40 kilograma eksploziva, te kako je ta bomba eksplodirala u zemlji prilikom zabijanja bespilotne letelice u tlo, a da vidljivo oštećenje nije veće „jer je bomba imala kumulativni karakter“ i kako se „eksplozivni mlaz širio u dubinu zemlje“, Vidović smatra čudnom teorijom.
© Tanjug / FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASICMario Banožić, hrvatski ministar odbrane
Mario Banožić, hrvatski ministar odbrane - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Mario Banožić, hrvatski ministar odbrane
„Mogu samo da verujem ljudima koji trenutno sprovode istragu o padu bespilotne letelice. Međutim, s obzirom na to da sam u životu video puno eksplozija, meni su čudne te tvrdnje da je prilikom pada drona eksplodirala i bomba koja je imala 40 kilograma eksploziva“, kaže Vidović.
On dodaje da bi šteta morala biti veća da se zaista radi o bombi sa toliko eksploziva „bez obzira na kojoj dubini eksplodira“.
„Nisam stručnjak za eksplozive, ali moram reći da mi ta tvrdnja zvuči kao naučna fantastika. Skloniji sam da verujem gospodinu Ivanu Selaku, legendarnom pilotu (hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u penziji), koji kaže kako su tragovi eksplozije posledica programiranog samouništenja određenih podataka koje nosi dron. To mi je puno logičnije objašnjenje“, kaže Vidović.
Potpredsednik Odbora za odbranu, poslanik HDZ-a, Ante Deur nije želeo da komentariše tvrdnje da je dron nosio bombu koja je eksplodirala nakon pada letelice.
„Čekam završetak službene istrage. Zbog građana, da ne uznemiravam javnost, ne bi bilo korektno davati izjave pre nego što budu poznati konačni rezultati istrage“, kaže Deur.
Član Odbora, poslanik Domovinskog pokreta, Stipo Mlinarić takođe je sumnjičav prema tvrdnjama da je dron nosio bombu koja je eksplodirala nakon pada.
„Mislim da ta bespilotna letelica nije nosila bombu, jer da je toliko eksploziva eksplodiralo, verujte mi, krater bi izgledao kudikamo drugačije, a oštećenja bi bila vidljiva i na obližnjem studentskom domu. Mislim da teorija koju iznosi ministar odbrane nije tačna“, kaže Mlinarić, prenosi Jutarnji list.
Pad drona u Zagrebu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
REGION
HRT: Dron koji je pao na Zagreb nosio bombu od 120 kilograma, eksplodirala ispod zemlje
Bespilotna letelica Tu-141 Striž - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
REGION
Nađena crna kutija: Dron koji se srušio u Zagrebu nosio i eksploziv?
Bespilotna letelica Tu-141 Striž - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
REGION
„Na Zagreb se srušio ukrajinski dron“: Američki stručnjak o padu letelice u Hrvatskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala