- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Umesto dolara ili evra, Rusija i Indija mogle bi da pređu na trgovinu u rubljama i rupijima

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRuske rublje
Ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Rusija i Indija proučavaju mogućnost prelaska na trgovinska plaćanja ne u dolarima ili u evrima, već u rubljama ili rupijima, piše izdanje „Mint“, pozivajući se na zvaničnike upoznate sa situacijom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prema tvrdnjama izdanja, zemlje razmatraju varijantu upotrebe kineskog juana kao glavne valute. U skladu sa planovima, u cilju realizacije plaćanja, ruska banka možda će morati da otvori račun u indijskoj, a indijska banka u ruskoj.
„Možemo da razmotrimo sistem plivajućeg kursa. Za polaznu tačku bi mogla biti uzeta treća valuta, na primer, kineski juan“, izjavio je jedan od zvaničnika, dodavši da ovakav mehanizam neće zahtevati da kurs bude vezan za bilo koju valutu.
U članku se takođe ističe da se plaćanje u rupijima i rubljama ranije koristilo u malim razmerama, konkretno, za isporuku čaja. Mere za jačanje ovakvog načina imaju ključno značenje u obnavljanju trgovine s Rusijom, pošto Indija kupuje njene proizvode u oblasti odbrane i nuklearne energetike i još mnogo toga. Moskva, pak, uvozi farmaceutske i poljoprivredne proizvode, kao i proizvode za mašinsku industriju.
Kako prenosi „Mint“, danas su blokirana plaćanja u vrednosti od oko 500 miliona dolara namenjena indijskim izvoznicima za robu koja je već otpremljena u Rusiju.
Rublje i kineski juan - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
EKONOMIJA
Novo mapiranje sveta: Jačanje ekonomskog saveza Rusije i Kine koje može sve da preokrene
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
RUSIJA
Moskva: Amerika zloupotrebljava to što su UN na njenom tlu i tako vrše pritisak na druge zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala