- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milanović traži nabavku PVO: Naučili smo – članica smo NATO, ali o svojoj bezbednosti brinemo sami

© Tanjug / FOTO HINA/DANIEL KASAPHrvatski predsednik Zoran Milanović
Hrvatski predsednik Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Hrvatski predsednik Zoran Milanović zatražio je danas od vlade da hitno obezbedi sredstva za protivvazdušnu odbranu, koju, kako je rekao, Hrvatska trenutno nema.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Milanović je na konferenciji za novinare povodom pada bespilotne letilice prošle sedmice u Zagrebu rekao da ne može i ne želi da odgovara za nekompetentnost, neznanje i neinteligenciju određenih ljudi.
On je naveo da nije tajna da Hrvatska nema protivvazdušnu odbranu na šta je, kako je kazao, upozoravao još pre tri meseca, prenosi HRT.
„Nabavite prvo najjeftinije i najjednostavnije sisteme koji se mogu nabaviti, a onda složenije“, rekao je hrvatski predsednik.
Na pitanje o sistemu Patriot, Milanović je rekao da o tome nema govora, jer je to preskupo.
„Ko će raditi na sistemu Patriot, kondukteri ZET-a, vi, ja? To je neozbiljno. Idu po Patriot, ma nemoj. Šta će nam Patriot? Da li nas Hezbolah napada svaki dan“, upitao je Milanović.
Odluku da se obrati javnosti doneo je, kako je naveo, nakon brifinga s načelnikom Glavnog štaba i direktorima obaveštajnih agencija i komandantom ratnog vazduhoplovstva. Pozvao je sve koji imaju informacije iz istrage o padu letilice u Zagrebu prošle sedmice da o tome ćute.
On je dodao da je istraga o padu letilice u toku i da, kako je kazao, o detaljima tog incidenta ne bi govorio.
„Pozvao bih druge koji se obraćaju medijima ispred kratera svakih 15 minuta da to ne rade, a naročito da ne idu tamo bez potrebe“, rekao je Milanović.
Podsetio je da je projektil preleteo Mađarsku.
„Dogodilo se. Isto tako verujemo da se ništa slično neće dogoditi. U kontaktu smo s mađarskom stranom, ali tu se više ne može ništa bitno promeniti. Naučili smo nešto iz ovoga, članica smo NATO-a, ali o vlastitoj bezbednosti računa vodimo isključivo mi“, rekao je Milanović i istakao:
„Zato pod hitno tražim da se nađu sredstva da se ti sistemi izvorno u što kraćem roku ojačaju onim sredstvima i oruđima kojima se mogu ojačati, a onda da se u nekom srednjoročnom roku, da se za potrebe hrvatske nacionalne bezbednosti nabave odgovarajući sistemi, koji nisu garancija apsolutne sigurnosti, ali određene sigurnosti jesu, jer apsolutne sigurnosti nema“.
Incident sa padom letilice je ocenio „opasnim i ružnim“.
„Molim sve koji imaju saznanja iz istrage, da o tome ćute“, hrvatski predsednik i istakao da je javnost u Hrvatskoj sigurna.
Na pitanje da li se radi o aviobombi, Milanović je rekao da je to pitanje za ministra odbrane Maria Banožića.
„Takvih eksperata koje sam video poslednjih dana, to je nadmašilo hrvatske resurse”, rekao je Milanović.
Precizirao je da je bomba teoretsko pitanje i stvar istrage.
„Ne mogu sa sigurnošću da kažem ni da li je ta letilica doletela od strane ukrajinskih snaga. Ne možemo biti potpuno sigurni. Verovatno nećemo to nikad znati zato što i ako prikupimo materijalne dokaze, ne možemo očekivati da to Ukrajina prizna. Ratno je stanje“, upozorio je Milanović.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
SRBIJA
Vučić o padu drona u Zagrebu: Trebalo bi nam samo pet minuta da ga oborimo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala