- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad zamrznuo polovinu ruskih zlatnih i deviznih rezervi: Rusija pripremila rešenje

© Sputnik / Natalija Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo finansija Rusije
Ministarstvo finansija Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
Pratite nas
Rusija se ne odriče od svojih obaveza u pogledu državnog duga i isplaćivaće ga u rubljama dok zapadne zemlje ne odmrznu njene zlatne i devizne rezerve, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Zamrznute su naše zlatne i devizne rezerve, uključujući i Fond nacionalnog blagostanja. Imamo problema da ispunjavamo svoje obaveze, uključujući i u vezi sa dugom. Čini mi se da je apsolutno pošteno kada kažemo da ne odbijamo da ispunjavamo državne obaveze. Vršićemo isplate u rubljama dok naše zlatne i devizne rezerve ne budu odmrznute“, rekao je Siluanov za televiziju „Rusija 1“.

S tim u vezi, on je precizirao da su zapadne zemlje zamrzle oko polovinu ruskih zlatnih i deviznih rezervi, odnosno oko 300 milijardi dolara.
„To je otprilike polovina rezervi koje smo imali. Ukupan iznos rezervi koje imamo je oko 640 milijardi dolara, otprilike 300 milijardi rezervi je sada u stanju u kojem ne možemo da ih koristimo“, naveo je ruski ministar finansija.

Cilj pritiska na Kinu

Prema rečima Siluanova, Zapad vrši pritisak na Kinu kako bi ograničio pristup Rusiji njenim rezervama u juanima.

„Deo naših zlatnih i deviznih rezervi je u kineskoj valuti ─ u juanima. I vidimo kakav pritisak vrše zapadne zemlje na Kinu da bi ograničile trgovinu sa Kinom. Naravno, pritisak se vrši sa ciljem ograničavanja pristupa onim rezervama koje imamo u juanima“, objasnio je ministar.

Međutim, mislim da će nam partnerstvo sa Kinom ipak omogućiti da održimo saradnju koju smo ostvarili, i ne samo da je održimo, već i povećamo u uslovima kada se zapadna tržišta zatvaraju, ocenio je ministar.
Kako kaže, ruske banke našle su se u teškoj situaciji, ali kapitalne rezerve omogućavaju funkcionisanje čak i onih koje potpadaju pod najteže sankcije.
S tim u vezi, napomenuo je da će država, ukoliko bude potrebno, pomoći bankama.
„I mi ćemo učiniti sve što je potrebno za to“, rekao je on, navodeći takođe da će ruske vlasti pomno pratiti inflaciju i situaciju sa penzijama u zemlji.
Rusija ima dovoljno sredstava da obezbedi proizvodnju neophodne robe i plaćanja, istakao je Siluanov.
„Imamo dovoljno budžetskih sredstava, Centralna banka će obezbediti neophodnu likvidnost finansijskom sistemu“, zaključio je on.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
Putin potpisao ukaz: Specijalne ekonomske mere zbog zapadnih sankcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala