- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sasvim britanski licemerno – naprasno gadljivi na ruske pare

© AP Photo / Sang TanRoman Abramovič je poznat kao neo neko ko voli raskošna slavlja.
Roman Abramovič je poznat kao neo neko ko voli raskošna slavlja. - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
Pratite nas
Odluka Londona da sankcioniše sedmoricu ruskih bogataša koji se nisu odrekli Rusije u svom licemerju je sasvim očekivana i sasvim britanska. Nekoga iskoristiš maksimalno, a kada počne da ti smeta samo ga se otarasiš. To su uvek radili, kaže dugogodišnji dopisnik iz Britanije, Siniša Ljepojević.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Kada je u Britniji „otkazano“ čak i jednom Čajkovskom, čija dela ne mogu da se izvode zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, koga više može da iznenadi najnovija odluka tamnošnjih vlasti da sedmorici Rusa zamrznu imovinu. Posle više od dve decenije obrtanja milijardi dolara ruskih bogataša, odjednom su postali gadljivi na njihove pare iako su sopstvenim izumom, „zlatnom vizom“ Britanci sve učinili da ih dovuku na ostrvo.

Licemerno na britanski način

Makar malo poštovanja nije zavredeo ni Roman Abramovič koji je Britancima doneo ne samo pare, nego slavu i radost da kolevka fudbala u onom klupskom stigne na vrh Evrope i sveta.
„Zamrznuti“ vlasnik Čelsija je i pre donošenja sankcija, koje su fudbalskim rečnikom rečeno visile u vazduhu, rekao da ga boli što se rastaje od kluba na ovakav način.
A samo u aktuelnog šampiona Evrope koji je to postao drugi put za 19 godina koliko je bio na njegovom čelu, u osvajanje ukupno 21 trofeja, Abramovič je uložio oko 2,5 milijardi evra.
„To nije samo licemerno. Ne mogu za to da nađem pravu reč. Ali to je Britanija i ona je uvek to radila. I prema, kako ih zovu, tajkunima iz Afrike, iz Azije. To je tako“, kaže Ljepojević za Sputnjik.
© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBritaniji doneo pare, slavu i radost, ona Abramoviču sankcije
Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Britaniji doneo pare, slavu i radost, ona Abramoviču sankcije
O drugim ulaganjima Abramoviča, ostalih sankcionisanih Rusa, ali i drugih ruskih bogataša nema, međutim, računice.

Obrtali ogromne pare Rusa

Rusi su se, kako napominje naš sagovornik, više bavili finansijskim transakcijama u londonskom Sitiju, nego što su, kao na primer Kinezi, kupovali nekretnine pa imaju čitav kvart u Londonu koji je praktično njihov.
Prema pisanju Bi-Bi-Si-ja, a na osnovu Houm ofisa - britanskog pandana Ministarstvu unutrašnjih poslova – navedeno je da je u Britaniju stigla „značajna količina“, kako napominju, nezakonitih sredstava iz Rusije ili bliskih Rusiji.
„Koliko sada ima tog novca to je teško proceniti. Jedini poznat podatak je da su Rusi, kada je s dolaskom Putina na vlast Rusija počela da jača, negde 2004-2005. godine, iz britanskih banaka povukli 28 milijardi dolara“, ukazuje dugogodišnji dopisnik iz Londona.
Britanci su, dakle, okretali ogroman novac ruskih bogataša.
Tu je, kako dodaje, bilo i mnogo novca ruskih banaka, jer pola Sitija su, kaže on, bile ruske banke.

Povlačenje posle 2014.

On, međutim, dodaje da su još 2014. sa uvođenjem sankcija Zapada Rusiji zbog odluke Krima da se pripoji Rusiji, mnogi Rusi počeli da napuštaju Britaniju.
Prvi je sve prodao i otišao Oleg Deripaska, posle toga je Abramnoič prodao sve nekretnine, ostao mu je samo Čelsi. I Usmanov koji je bio većinski vlasnik fudbalskog kluba Arsenal i deoničar Fejsbuka, je sve prodao i otišao, kaže naš sagovornik.
Praktično oni koji se, kako ističe, nikada nisu odrekli Rusije, a procenili su da će se situacija dalje zaoštravati, uglavnom su se povukli.
© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaShvativši kuda sve vodi još od 2014. Deripaska je prvi sve prodao i napustio Britaniju
Oleg Deripaska - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Shvativši kuda sve vodi još od 2014. Deripaska je prvi sve prodao i napustio Britaniju

Samo dok ima koristi

Ljepojević napominje da je u Londonu živelo više od 300.000 ruskih državljana, a prema procenama pre dve godine bilo ih je daleko manje od 100.000.
„Cela politika Zapada prema Rusiji je licemerna, a Britanija koja je imala dosta koristi od tih ljudi, ajde što je uvela sankcije Rusiji, ali zašto njima. ONi nastoje da kazne te ljude u nadi da će oni promeniti režim u Rusiji. To premijer Boris Džonson i ne krije. On je javno to rekao. Oni se nadaju da će na taj način doći do promene režima u Rusiji, da će ti ljudi organizovati promene, jer je njihov novac ugrožen“, kaže Ljepojević.
On napominje da je dolazak Rusa u Britaniju stao već nekoliko godina. Ostali su i sredstva nisu povlačili oni koji su protivnici vlasti u Moskvi koji smatraju da zbog toga imaju zaštitu Britanije. A na pitanje da li to znači da njihovu imovinu neće dirati, Ljepojević odgovara: To ne znamo.
Oni iskoriste nekoga maksimalno, a kada više od njega nema vajde otarase ga se - to su uvek radili, zaključuje sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala