- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pentagon: Ne vidimo „neminovnu“ pretnju hemijskog ili biološkog napada u Ukrajini

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Pentagona sa američkom zastavom
Zgrada Pentagona sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
Pratite nas
Vašington ne vide znake „neminovnu“ opasnost od hemijskog ili biološkog napada u Ukrajini, ali pomno prati situaciju, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.
„Ovde ne ulazimo u obaveštajne procene. Nastavljamo pomno da pratimo, veoma pažljivo. Uobičajeno je da Rusi krive vas za ono što sami planiraju da urade. Ali opet, nismo videli ništa što bi ukazivalo na to da je hemijski ili biološki napad sada neizbežan“, rekao je Kirbi za televiziju „Ej-Bi-Si“.

U raketiranom centru za obuku kod Lavova nije bilo Amerikanaca

Istovremeno, Kirbi tvrdi da niko od Amerikanaca nije radio u centru za obuku u blizini ukrajinskog grada Lavova, koji je, prema pisanju medija, raketiran.

„Tamo nije bilo američkih vojnika, uopšte, Amerikanci nisu radili u ovom objektu za obuku. Otišli ​​smo, kao što znate, pre nekoliko nedelja“, rekao je on.

Kirbi je dodao da je Pentagon upoznat sa štetom koja je pričinjena objektu i pokušava da sazna detalje od ukrajinskih vlasti, koje govore o najmanje 35 poginulih.
Američke vlasti su ranije iznele tvrdnju da bi Rusija navodno mogla da koristi otrovne supstance u okviru operacije „pod tuđom zastavom“, ali nisu pružile nikakve dokaze.
Prethodno je portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov izjavio da bi ukrajinski nacionalisti mogli da pripreme provokaciju sa korišćenjem otrovnih supstanci i da pripišu svoje aktivnosti ruskim snagama. Prema njegovim rečima Konašenkova, ukrajinski nacionalisti su u noći 9. marta dopremili oko 80 tona amonijaka u selo Zoločev severozapadno od Harkova. Prema rečima stanovnika koji su napustili selo, nacionalisti ih obučavaju kako da pravilno postupe u slučaju hemijskog napada, naveo je portparol.
Zgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
RUSIJA
Rusija šalje OZHO dokumente o mogućoj provokaciji Kijeva hemijskim oružjem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala