- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Naučnici smislili dijetu koja će spasiti čovečanstvo

© Foto : PixabayZemlja
Zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
Pratite nas
Globalne klimatske promene, velike vrućine, poplave i druge ekstremne vremenske nepogode su sve češće. S tim u vezi, naučnici su se pozabavili pitanjem da li zamena jedne vrste mesa, voća i ribe može da spreči klimatske promene.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

U borbu protiv efekta staklene bašte su se uključili i predsednici država. Potpisan je Pariški sporazum čiji je cilj da se spreči rast temperature na Zemlji oko 1,5 stepen u odnosu na period do pojave industrije. Međutim, prognoze pokazuju da će najverovatnije krajem ovog veka na Zemlji biti toplije u proseku za tri stepena.
Naučnici su otkrili da svako može da pomogne u borbi sa globalnim klimatskim promenama upotrebom određene hrane. Reč je o tome da proizvodnja hrane čini trećinu emisije globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Pored toga, oko 70 odsto svetskih potreba za vodom je za poljoprivredu. Izračunato je da promenom u ishrani čovečanstvo može da se smanji emisije štetnih gasova za 50 odsto.
Na primer, prelazak na veganski način ishrane (ne konzumiraju se proizvodi životinjskog porekla) će sniziti emisije gasova sa efektom staklene bašte za 45 odsto. A vegetarijanska dijeta, koja podrazumeva obroke bez mesa, će sniziti emisije gasova za 31 odsto.
Naučnici sa univerziteta „Tulejn“ u SAD su došli do zaključka da nije potrebno da se odreknemo proteinske hrane i mesa kako bi se spasila planeta. Dovoljno je da se u ishrani jedan oblik mesa zameni drugim, isto se odnosi i na voće, povrće i ribu. To će značajno smanjiti karbonski otisak.
Prilikom proizvodnje razne vrste hrane dolazi do različitih ekoloških posledica. Na primer, proizvodnja govedine stvara 8-10 puta više štetnih gasova, nego proizvodnja piletine i oko 20 puta više nego proizvodnja oraha, semenki ili boba.
U skladu sa tim naučnici su napravili odgovarajuću dijetu. Nije potrebno da se smanjuje broj kalorija ili da se sasvim promene navike u ishrani, potrebno je da se jednom dnevno neki proizvodi zamene drugim koji su ekološki prihvatljiviji i to će pomoći da se očuva Zemlja.
Naučnici su dali i spisak proizvoda i koliko oni smanjuju emisiju štetnih gasova:
1. Goveđi stejk zameniti stejkom od ćuretine (48 odsto)
2. Škampe zameniti bakalarom (34,1 odsto)
3. Koristiti sojino mleko umesto kravljeg (8,1 odsto)
Proizvodi koji štede svežu vodu:
1. Zameniti šparglu graškom (štedi potrošnju vode za 48,2 odsto)
2. Zameniti badem kikirikijem (štedi potrošnju vode za 30,4 odsto).
3. Goveđi stejk zameniti stejkom od ćuretine (štedi potrošnju vode za 30 odsto).
Naučnici su izračunali da ako bi se ljudi pridržavali takve dijete onda bi karbonski otisak u SAD bio smanjen za 9,6 odsto.

„Govedina je najveći zagađivač, ali zašto? Emisije gasova sa efektom staklene bašte nisu uvek emisije ugljen-dioksida. Prilikom proizvodnje govedine je to metan koji je nuspojava nakon probavnih procesa, a njegov efekat je 20 puta veći od ugljen-dioksida. Svake godine se u svetu proizvede oko 60 miliona tona govedine za šta je potrebno ubiti 300 miliona jedinki“, rekao je Anton Konopacki, naučni saradnik laboratorije „Neorganski nanomaterijali“ Nacionalnog istraživačkog tehnološkog instituta „MISiS“.

Razrađuju se ekonomski povoljni pristupi recikliranju organskog otpada, ali za sada takvi sistemi nisu dovoljno rasprostranjeni. Ekološkom ishranom svaka osoba može da pruži mali doprinos, a ako se ova navika proširi ona može dati i mnogo veći efekat.
Stablo - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Smišljena veštačka stabla – čemu će služiti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala