- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Smišljena veštačka stabla – čemu će služiti

CC0 / / Stablo
Stablo - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Dva veka sagorevanja fosilnih goriva u atmosferu su doveli više ugljen-dioksida, snažnog gasa sa efektom staklene bašte, nego što priroda može da ukloni. Kako se ugljen-dioksid nakuplja, on zadržava višak toplote blizu površine Zemlje, izazivajući globalno zagrevanje.
Sada ima toliko CO2 u atmosferi da većina scenarija pokazuje da samo okončanje emisija neće biti dovoljno za stabilizaciju klime – čovečanstvo će takođe morati da ukloni CO2 iz vazduha.
Pionir u izvlačenju i skladištenju ugljen-dioksida profesor Klaus Lakner sa Univerziteta Arizona izneo je zanimljiv predlog – izgradnju mehaničkih stabala koja bi s mnogo većom učinkovitošću izvlačila ugljen-dioksida iz vazduha i skladištila ugljenik, prenosi portal „Konverzejšen“.
„To su visoki vertikalni stubovi diskova obloženih hemijskom smolom, prečnika oko 2,5 metra, sa diskovima udaljenim oko pet centimetra. Kako vazduh struji, površine diskova apsorbuju CO2. Posle 20 minuta, diskovi su puni i tonu u bure ispod. Šaljemo vodu i paru da otpustimo CO2 u zatvoreno okruženje, i sada imamo mešavinu vodene pare i CO2 niskog pritiska. Možemo povratiti većinu toplote koja je ušla u zagrevanje kutije, tako da je količina energije potrebna za zagrevanje prilično mala“, pojasnio je Lakner.
Korišćenjem vlage možemo izbeći oko polovinu potrošnje energije i koristiti obnovljivu energiju za ostatak. Ovo zahteva vodu i suv vazduh, tako da neće svuda biti idealno, ali postoje i druge metode, ističe on.
Za svoj izum mehaničkih stabala, hvatača CO2, Lakner je od američkog Ministarstva za energetiku dobio 2,5 miliona dolara u julu 2021. godine. U to vreme Lakner je planirao da izgradi tri farme mehaničkih stabala, koje bi izvlačile oko 1.000 tona CO2 dnevno. U intervjuu je otkrio kako bi prva od tih farmi u pogon mogla da se pusti već u aprilu ove godine.
Ono što Laknerovo rešenje čini drugačijim od drugih je činjenica da koristi manje energije i fokusira se na skladištenje ugljenika.
Naime, kako je sam istaknuo, bolje i stabilnije skladištenje ugljenika je ključno, jer bi u protivnom u budućnosti mogli imati još veći problem, ako loše skladišteni ugljenik „pobegne“ u atmosferu.
„Mogle bi proći i decenije ili dve da se nova tehnologija prihvati, ali ako tome pridodamo i ekonomsku komponentu, prihvatanje će ići brže“, istaknuo je dr Lakner.
Nuklerni reaktor u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
EKONOMIJA
Mediji: EU predlaže da nuklearna energija i gas nose oznaku „zeleno“
Prototip rakete Spejs iks Staršip SN 10 - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ilon Mask otkrio plan za pretvaranje CO2 u gorivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala