- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ilon Mask otkrio plan za pretvaranje CO2 u gorivo

© AFP 2023 / SPACEX Prototip rakete Spejs iks Staršip SN 10
Prototip rakete Spejs iks Staršip SN 10 - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Osnivač kompanije Spejsiks Ilon Mask otkrio je da njegova kompanija radi na programu uklanjanja CO2 iz atmosfere pretvarajući ga u raketno gorivo. Mask tvrdi da će taj program biti važan za njegovu misiju na Mars.
Mask je najavio program na Tviteru:
Spejsiks pokreće program za uklanjanje CO2 iz atmosfere i pretvaranje u raketno gorivo. Molimo vas da se pridružite ako ste zainteresovani… Biće važno i za Mars.”
Astrofizičar Skot Menli ocenio je da je, iako je „to već demonstrirano“ ranije, pretvaranje CO2 u pogon Maskovih zvezdanih brodova „potpuno novi nivo“.
Urednik astročasopisa Ars Technica Erik Berger smatra, da bi takav program „rešio sve veću zabrinutost zbog klimatskih uticaja od lansiranja raketa“.
Maskova vozila Staršip se konstruišu za istraživanje Marsa. Milijarder je prošle godine tvrdio da će Spejsiks pokušati da pošalje svoju prvu bespilotnu misiju na Mars 2022. godine, a prvu misiju sa posadom 2026. - ili 2024. "ako nam se posreći".
Staršip će pokretati raketa-buster, koja se vraća na Zemlju kada brod uđe u orbitu. U orbiti će ga puniti gorivom drugi brod, koji će se takođe vratiti na Zemlju. Na Marsu će se brodovi puniti gorivom koristeći „lokalne resurse“, tvrdi kompanija.
Međutim, neće svi preživeti put na Mars. Ranije ove godine, Mask je upozorio:
„Možda se nećete vratiti živi. Ali to je veličanstvena avantura, i biće to neverovatno iskustvo", prenosi RT.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala